Strategji për të rritur motivimin kur jeni në depresion

Strategji për të rritur motivimin kur jeni në depresion

Mungesa e motivimit është një simptomë e depresionit, megjithëse mund të ketë shkaqe të tjera. Trajtimi, së bashku me disa praktika, mund të ndihmojnë në përmirësimin e motivimit tuaj.

Ka mënyra për të ndihmuar në përmirësimin e situatës. Mund të duket e vështirë në fillim, por këmbëngulja do të ndihmojë në ushqyerjen e ndjenjës në rritje të motivimit dhe mund të zbuloni se me kalimin e kohës bëhet më e lehtë të ngriheni dhe të bëni gjëra.

1. Vendosni synime të vogla dhe të menaxhueshme

Nëse mendimi për të bërë ndonjë gjë duket i jashtëzakonshëm, filloni pak. Përqendrohuni në një qëllim në një kohë dhe përpiquni të bllokoni mendimet për atë që vjen më pas. Ndërsa i përmbushni këto qëllime, mund të filloni të shtoni më shumë ndërsa i arrini ato.

2. Çohuni nga krevati dhe dilni nga pizhamet

Akti i thjeshtë i ngritjes është një fitore e parë e mirë e ditës. Nëse e parashikoni që kjo të jetë e vështirë, provoni të lini disa shënime ngjitëse me pohime pozitive ku mund t’i shihni ato, si p.sh.

“Po, ju mund ta bëni atë.”

“Çdo udhëtim i gjatë fillon me një hap.”

“Kurrë mos u dorëzo!”

Truri juaj tret çdo mendim që krijoni, kështu që mund të përpiqeni ta ushqeni atë me mendime pozitive.

3. Shkoni për një shëtitje

Ushtrimi ndihmon trupin tuaj të çlirojë endorfinat, një grup hormonesh që rrisin humorin. Ushtrimi për të paktën 35 minuta në ditë për 5 ditë në javë mund të përmirësojë simptomat e depresionit të butë deri në mesatar. Mund të ndihmojë gjithashtu në trajtimin e formave më të rënda të depresionit.

4. Zhyt veten në natyrë

Ekspozimi ndaj natyrës mund të ketë një ndikim pozitiv në ndjenjat e depresionit, sipas një rishikimi të hulumtimit. Mund të bëni një shëtitje, të uleni jashtë ose të angazhoheni në një hobi në natyrë, si kopshtari.

5. Mos e mbiprogramoni

Përgëzojeni veten për çdo detyrë apo qëllim që përfundoni, sado i vogël qoftë.

Nëse mund të kryeni vetëm një ose dy detyra, është mirë. Kjo do të ndihmojë në përmirësimin e besimit dhe ndjenjës tuaj të motivimit.

6. Shoqërohuni

Zgjidhni marrëdhënie pozitive dhe inkurajoni njerëzit të shoqërohen me ju kur të jeni të gatshëm për të. Të kesh një rrjet të fortë mbështetës është një nga mënyrat më të mira për të mbrojtur kundër depresionit dhe për të zbutur atë.

Nëse jeni larg njerëzve të dashur, vullnetarizmi mund të jetë një mënyrë e shkëlqyer për të korrur përfitimet Burimi i besuar i lidhjes sociale dhe për të motivuar veten me një ndjenjë qëllimi.

7. Krijo një rrjet mbështetës

Keni një rrjet mbështetës në gatishmëri kur motivimi juaj mbaron dhe ndiheni të mbingarkuar. Zgjidhni njerëz me të cilët ndiheni rehat duke folur dhe të cilët mund të ndihmojnë në inkurajimin.

LEXO EDHE:

Back to top button