Studim i ri: Pija popullore ul nivelin e sheqerit në gjak tek diabetikët në vetëm 4 javë

Studim i ri: Pija popullore ul nivelin e sheqerit në gjak tek diabetikët në vetëm 4 javë

Shkencëtarët testuan efektet e një pije çaji kombucha të fermentuar te 12 persona dhe u befasuan nga rezultatet.

Hulumtimet e reja sugjerojnë se kulturat probiotike SCOBY mund të ndihmojnë diabetikët e tipit 2 të ulin nivelet e sheqerit në gjak.

Personat me diabet të tipit 2 që pinë çajin popullor të fermentuar kombucha në vetëm 4 javë ishin në gjendje të ulnin nivelet e sheqerit në gjak, ndërsa nivelet e sheqerit në gjak nuk u ulën tek njerëzit që pinin një pije placebo me një shije të ngjashme gjatë asaj kohe. Studimi tregoi.hulumtimi i një grupi shkencëtarësh nga Shkolla e Mjekësisë e Universitetit Georgetown, Universiteti i Nebraska Lincoln dhe organizata “MedStar Health”, shkruan ” Medical Express” (MedicalXpress).

Është një studim paraprak i 12 njerëzve që duhet të çojë në një studim klinik më të madh, sipas një studimi të botuar më 1 gusht në revistën Frontiers in Nutrition.

Kombucha është një pije çaji e fermentuar e bërë me baktere dhe maja që është përdorur në Kinë për të paktën 200 vjet para Krishtit, por vetëm në dekadat e fundit është bërë e njohur në pjesën tjetër të botës. Kombucha është shumë popullor për pretendimet e saj për përmirësimin e imunitetit, rritjen e energjisë dhe reduktimin e nevojës për ushqim, por këto pretendime nuk janë hetuar dhe vërtetuar kurrë seriozisht.

– Disa studime laboratorike dhe brejtësish kanë treguar përfitimet e kombucha-s dhe një studim i vogël sugjeroi se mund të ulë sheqerin në gjak, por me sa dimë ky është prova e parë klinike e efekteve të kombucha-s tek njerëzit me diabet të tipit 2. Studimi është premtuese, por ata duhet të bëjnë shumë më tepër kërkime. Gjëja e rëndësishme në hulumtimin tonë është se ne nuk i bëmë njerëzit të ndryshojnë zakonet e tyre të të ngrënit, ne thjesht shtuam kombucha – tha Dan Merenstein, një profesor në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Georgetown.

Kombucha  i ndihmoi subjektet të ulnin nivelet e sheqerit në gjak nga 9.1 në 6.4 mmol/L në vetëm katër javë . Studiuesit shikuan gjithashtu se cilët nga mikroorganizmat kombucha ishin më aktivë. Ata zbuluan se pija përmbante baktere të acidit laktik, baktere të acidit acetik dhe një lloj majaje të quajtur dekera. Të gjithë mikrobet janë të pranishëm në masë të ngjashme dhe nuk ka dallime thelbësore midis markave të ndryshme të kombucha.

– Diabeti është një nga shkaqet kryesore të vdekjeve në Shtetet e Bashkuara dhe është një faktor i rëndësishëm rreziku për sëmundjet e zemrës. Ne ishim në gjendje të mblidhnim mjaft prova paraprake se pirja e rregullt e alkoolit mund të ndikojë në diabetin. “Shpresojmë të bëjmë një provë shumë më të madhe duke përdorur atë që kemi mësuar deri më tani dhe të zbulojmë nëse kombucha është me të vërtetë aq efektive në uljen e niveleve të sheqerit në gjak”, tha Merenstein.

LEXO EDHE:

Back to top button