Studim: Insulina mund të ruhet në temperaturën e dhomës për muaj të tërë pa humbur fuqinë e saj

Studim: Insulina mund të ruhet në temperaturën e dhomës për muaj të tërë pa humbur fuqinë e saj

Hulumtimet e reja tregojnë se insulina mund të ruhet pa frigorifer për muaj të tërë pa humbur fuqinë e saj. Udhëzimet tregojnë tashmë se insulina mund të ruhet në temperaturën e dhomës, por të dhënat e reja shkojnë në thellësi në intervalet specifike të temperaturës.

Për rezultate më të mira, insulina duhet të mbahet jashtë dritës direkte dhe të mos lejohet të bëhet shumë e ftohtë (nën ngrirje) ose shumë e nxehtë (mbi 25°C ose 77°F), shkruan Medical News, transmeton Gazeta Shneta.

Hulumtimet e reja tregojnë se insulina mund të ruajë fuqinë e saj për muaj të tërë kur ruhet në temperaturën e dhomës – gjetje që mund të ndryshojnë lojën për njerëzit me diabet të tipit 1, të cilët nuk janë në gjendje të ruajnë insulinën e tyre në frigorifer në mënyrë të besueshme.

Një përmbledhje e publikuar së fundmi nga Cochrane Collaboration analizoi efektet e temperaturave të ndryshme në insulinë, duke zbuluar se kontejnerët e pahapur të llojeve të caktuara të insulinës njerëzore mund të ruhen në temperatura deri në 25°C ose 77°F, deri në gjashtë muaj. pa humbur një sasi të konsiderueshme të fuqisë.

Drejtuesi i kërkimit Dr. Bernd Richter nga Instituti i Praktikës së Përgjithshme, Fakulteti Mjekësor i Universitetit Heinrich-Heine në Düsseldorf, Gjermani, tha për Medical News Today se gjetjet ndihmojnë në sqarimin e disa udhëzimeve që lidhen me ruajtjen e insulinës dhe mund të jenë një ndihmë. për njerëzit pa akses në frigorifer.

Udhëzimet për ruajtjen e insulinës mund të jenë konfuze

Richter thekson se udhëzimet aktuale thonë se insulina mund të ruhet në temperaturën e dhomës, por ky udhëzim mund të jetë konfuz, pasi “temperatura e dhomës” mund të nënkuptojë gjëra të ndryshme për njerëz të ndryshëm në rajone të ndryshme. Për shembull, një person që jeton në një klimë të motit të ftohtë kundrejt një personi që jeton në një rajon ekuatorial.

“Duket se rregulloret zyrtare fokusojnë kushtet e jetesës së stilit perëndimor, ku temperatura e dhomës nuk do të përbënte problem,” shpjegoi Dr. Richter.

“Për më tepër, udhëzimet e shëndosha për kushtet ekstreme me të cilat mund të përballen shumë njerëz me diabet mungojnë plotësisht. Ajo që na befasoi ishte se ne mund të gjenim vetëm një studim klinik të vogël dhe më të vjetër që heton temperaturat më të larta, gjë që duket e çuditshme duke pasur parasysh se miliona njerëz me diabet kanë nevojë për këtë lloj informacioni,” shtoi ai.

Ruajtja e insulinës pa frigorifer

Të dhënat kanë implikime jo vetëm për njerëzit pa frigoriferë, por edhe për ata, frigoriferët e të cilëve mund të mos jenë të besueshëm. Richter vëren se xhepat e disa frigoriferëve në fakt bëhen shumë të ftohtë, nën pikën e ngrirjes, gjë që ndikon në fuqinë e çdo insuline të ruajtur brenda.

Nëse insulina ruhet jashtë frigoriferit, ka disa hapa që mund të ndërmerren për të ruajtur fuqinë e saj. Richter thotë se duhet të mbahet jashtë dritës së drejtpërdrejtë dhe të mos lejohet të bëhet shumë i nxehtë apo shumë i ftohtë.

“[Insulina] duhet të mbahet në zona të errëta, të mbrojtura nëse dhomat janë të disponueshme, ose në pajisje të thjeshta ftohëse si enë balte.”

“Në rrethana normale, insulina e pahapur duhet të mbahet në frigorifer rreth 4°C (39°F) dhe insulina në përdorim në temperaturën e dhomës. Megjithatë, rishikimi ynë siguroi të dhëna të reja për njerëzit që jetojnë në kushte të vështira, që do të thotë se insulina mund të përdoret për periudha të gjata kohore dhe temperatura më të larta pa një humbje të konsiderueshme të aktivitetit, “tha Richter.

Ai tha se gjetjet kanë sjellë pyetje të reja që mund të jenë fokusi i kërkimeve të ardhshme – për shembull, studimi i efekteve jo vetëm të temperaturës, por edhe lëvizjes.

“Për shembull, njerëzit që përdorin pompa insuline i veshin ato pranë trupit të tyre, gjë që çon në një temperaturë më të lartë dhe ata janë pak a shumë në lëvizje të vazhdueshme,” shpjegoi ai. “Ne gjithashtu kemi nevojë për të dhëna për njerëzit që jetojnë në kushte klimatike të ftohta që gjejnë mënyra për të mbrojtur insulinën nga ngrirja.”

Richter arriti në përfundimin se hulumtimi thekson gjithashtu rëndësinë e gjetjes së të dhënave për komponimet dhe barnat e tjera të ndjeshme ndaj temperaturës, siç janë medikamentet antireumatike.

“Njerëzit në kushte të vështira jetese, të tilla si ata që nuk kanë akses në kujdesin shëndetësor, ose ata të prekur nga krizat klimatike ose që jetojnë në zona të shkatërruara nga lufta, kanë nevojë urgjente për këtë informacion,” tha ai.

LEXO EDHE:

Back to top button