Studim: Përdorimi i shpeshtë i kanabisit mund të rrisë rrezikun e astmës

Studim: Përdorimi i shpeshtë i kanabisit mund të rrisë rrezikun e astmës

Një studim i ri tregon se ka pasur më shumë raste të astmës në mesin e individëve në Shtetet e Bashkuara që kanë përdorur kanabis në muajin e kaluar.

Efektet negative të përdorimit të kanabisit përfshijnë probleme të frymëmarrjes dhe kardiovaskulare, dëmtime njohëse, performancë të dobët në shkollë ose në punë dhe çrregullime të humorit, shkruan burimi Medical News Today.

Efektet e tymit të dorës së dytë nga kanabisi mund të rrisin gjithashtu rrezikun e astmës, thanë studiuesit.

Legalizimi i kanabisit në shumë shtete mund të ketë kontribuar në rritjen e fundit të rasteve të astmës.

Astma ishte gjithashtu më e zakonshme tek njerëzit që përdornin kanabis 20-30 ditë çdo muaj.

Gjetjet u botuan së fundmi në revistën “Preventive Medicine”.

Studiuesit analizuan të dhënat nga Anketa Kombëtare e vitit 2020 rreth Përdorimit të Barnave dhe Shëndetit, një mostër përfaqësuese, e cila përfshinte 32,893 individë amerikanë të moshës 12 vjeç e sipër.

Në mënyrë të veçantë, ata shikuan lidhjen midis shpeshtësisë së çdo kanabisi, përdorimit të hapur ose të dyjave në muajin e kaluar midis pjesëmarrësve me astmë, duke marrë gjithashtu parasysh demografinë dhe pirjen aktuale të cigareve.

Rezultatet tregojnë se sa më shpesh të përdoret kanabisi, aq më e lartë është incidenca e astmës. Studime të mëtejshme nevojiten për të kuptuar këtë lidhje.

Cilat janë dëmet e mundshme të përdorimit të kanabisit?

Kanabisi ose marihuana është substanca e tretë psikoaktive më e përdorur në mbarë botën, pas alkoolit dhe duhanit (nikotinës), tha për burimin MNT, Dr. Sobia Farooq, një specialiste e astmës në Cleveland Clinic që nuk ishte e përfshirë në studim.

Fuqia e kanabisit është rritur ndjeshëm në mbarë botën gjatë dy dekadave të fundit, gjë që mund të çojë në normat më të larta të efekteve negative që lidhen me substancën.

“Ekzistojnë disa efekte të mundshme negative të kanabisit, duke përfshirë dëmtime të frymëmarrjes, kardiovaskulare, njohëse, performancë të dobët në shkollë ose në punë dhe sëmundje psikiatrike si çrregullimet e humorit dhe psikozat,” tha Dr. Farooq.

Të dhënat e disponueshme sugjerojnë se pirja e duhanit të kanabisit lidhet me kollë, prodhimi i pështymës, frymëzënie me fishkëllim dhe dispne.

Thithja e kanabisit gjithashtu mund të përkeqësojë simptomat tek njerëzit me astmë, por lidhja midis përdorimit kronik të kanabisit dhe astmës ishte e paqartë.

Legalizimi ka çuar në rritjen e disponueshmërisë dhe aksesit të produkteve të kanabisit, gjë që mund të rezultojë në më shumë mundësi për ekspozimin e të rinjve, drejtpërdrejt ose tërthorazi, përmes tymit të duhanit, vuri në dukje Dr. Farooq.

Mes tjerash, legalizimi mund të kontribuojë gjithashtu në idenë se kanabisi është më pak i dëmshëm, gjë që nga ana tjetër mund të çojë në përdorim të tepruar dhe rritje të ekspozimit ndaj të rinjve.

LEXO EDHE:

Back to top button