Studim: Stresi financiar është më i dëmshmi për shëndetin, duke krijuar një sërë pasojash të këqija

Studim: Stresi financiar është më i dëmshmi për shëndetin, duke krijuar një sërë pasojash të këqija

Stresi financiar është më i dëmshmi për shëndetin dhe mirëqenien e përgjithshme të një individi, përshpejton procesin e plakjes, ndikon në biomarkerët e shëndetit dhe ka një efekt më të fortë në shëndetin mendor krahasuar me pasojat e pikëllimit të një sëmundjeje, humbjes së rëndë ose divorcit, sipas një studimi të ri. studim nga shkencëtarët britanikë.

Pothuajse 5000 të rritur të moshës 50 vjeç e lart morën pjesë në studimin britanik, i cili u krye nga shkencëtarët nga University College London (UCL) dhe King’s College, të cilët thanë se analiza e tyre ishte e para që hetoi se si ata ndryshonin nga llojet kronike të lidhura me shëndetin. stresi në grupmoshat më të mëdha.

Një studim përfaqësues kombëtar konfirmoi se stresi financiar shoqërohet me ndryshime afatgjata në treguesit kryesorë të shëndetit, si sistemi imunitar, nervor dhe hormonal.

Ata krahasuan gjashtë faktorët stresues më të zakonshëm

Nga të gjashtë stresorët më të zakonshëm të studiuar nga shkencëtarët britanikë, përkatësisht stresi financiar, kujdesi për një person të sëmurë rëndë ose me aftësi të kufizuara, paaftësia, humbja në familje, sëmundja dhe divorci, stresi financiar u zbulua të jetë faktori më i dëmshëm i lidhur me. rezultatet më të rrezikshme shëndetësore.

Kjo u përcaktua duke ekzaminuar katër biomarkues në gjak – kortizol (një hormon i prodhuar në përgjigje të stresit), proteina C-reaktive (CRP), fibrinogjen dhe faktori i rritjes 1 i ngjashëm me insulinën (IGF-1). Të gjithë këta janë faktorë imunitarë të lidhur me zhvillimin e stresit, zhvillimin e inflamacionit dhe plakjes, ndërsa IGF-1 lidhet me plakjen dhe jetëgjatësinë.

Studimi zbuloi se pjesëmarrësit e studimit që ishin të stresuar vetëm për situatën e tyre financiare kishin 60 për qind më shumë gjasa të zhvillonin një profil shëndetësor me rrezik të lartë pas katër vjetësh.

Për çdo situatë stresuese shtesë, si divorci, ky probabilitet u rrit me 19 përqind shtesë.

Marrëdhënia e vëzhguar mbahet pavarësisht nga gjenetika, faktorët socio-ekonomikë, mosha ose gjinia e pjesëmarrësve ose mënyra e jetesës së tyre.

Studimi zbuloi gjithashtu se stresi financiar, humbja e rëndë dhe sëmundja afatgjatë ndikuan më fort në ndryshimet në biomarkerët imunitarë dhe neuroendokrinë, duke sugjeruar një efekt fizik të vazhdueshëm të stresit kronik.

Një tjetër përfundim i shkencëtarëve britanikë është se stresi kronik mund të shkaktojë ndryshime hormonale dhe reaksione imune, të cilat mund të ndikojnë në përkeqësimin e problemeve të shëndetit fizik dhe mendor.

Epidemiologia Odessa Hamilton nga UCL theksoi ndikimin pushtues të stresit financiar në aspekte të ndryshme të jetës, duke u manifestuar përfundimisht në disa raste si konflikt familjar, përjashtim social, të pastrehë ose uri.

Megjithëse studimi britanik nuk lidh drejtpërdrejt stresin dhe problemet shëndetësore afatgjata, ai thekson ndikimin e madh që stresi ka në trupin e plakjes.

Rezultatet e hulumtimit u publikuan në revistën Brain, Behavior and Immunity.

LEXO EDHE:

Back to top button