Studimi i fundit: Zakoni i pirjes së kafesë dhe çajit parandalon sëmundjet kardiometabolike
Lajm i mirë për adhuruesit e kafesë dhe çajit: një studim i ri ka lidhur konsumin e moderuar të kafeinës me një rrezik më të ulët të zhvillimit të sëmundjeve të shumta kardiometabolike, si diabeti i tipit 2, goditjet në tru ose sëmundjet koronare të zemrës.

Hulumtimi, i publikuar në Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism , tregoi në mënyrë specifike se njerëzit që pinin rreth tre filxhanë kafe ose çaj në ditë kishin një rrezik 48% më të ulët të dy ose më shumë sëmundjeve kardiometabolike në krahasim me ata që pinin më pak se një filxhan në ditë. ditë.
“Rezultatet theksojnë se promovimi i sasive të moderuara të kafesë ose kafeinës si një zakon dietik te njerëzit e shëndetshëm mund të ketë përfitime të gjera në parandalimin e sëmundjeve kardiometabolike,” tha për Health, bashkëautori i studimit, Chaofu Ke.
Pra, si ndikon kafeina në shëndetin kardiometabolik?
Për të vlerësuar se si kafeina mund të ndikojë në shëndetin kardiometabolik, studiuesit analizuan zakonet e kafeinës të 360,000 njerëzve të moshës 37 deri në 73 vjeç nga Biobank, një studim i madh gjatësor që përfshin të dhëna anonime shëndetësore nga pjesëmarrësit që plotësuan pyetësorët në lidhje me konsumin dhe zakonet e tyre. Pjesëmarrësit nuk kishin histori të sëmundjes kardiometabolike kur filloi studimi.
Shkencëtarët monitoruan konsumin e kafeinës dhe nëse pjesëmarrësit zhvilluan sëmundje kardiometabolike. Pas analizimit të numrave, ekipi zbuloi se njerëzit që konsumonin rreth 200 deri në 300 miligramë kafeinë në ditë kishin një rrezik më të ulët të zhvillimit të sëmundjeve të shumta kardiometabolike krahasuar me njerëzit që pinin më pak se 100 mg kafeinë në ditë. Pjesëmarrësit që zgjodhën kafenë si pijen e tyre të zgjedhur me kafeinë kishin rrezikun më të ulët, me një ulje prej rreth 50%. Në krahasim, ata që konsumonin kafe dhe çaj kishin rreth 40% më pak gjasa të zhvillonin sëmundje kardiometabolike.
Studiuesit zbuluan gjithashtu se kafeina nuk duket të ketë një efekt negativ në shëndetin kardiometabolik në 4% të njerëzve që konsumuan më shumë se 400 mg kafeinë – qoftë nga kafeja ose çaji ose të dyja.
Studiuesit nuk janë plotësisht të qartë pse kafeina mund të përmirësojë shëndetin kardiometabolik. Megjithatë, Ke tha se një sasi e moderuar ditore e kafeinës mund të rregullojë nivelet e metabolitëve specifikë — komponimet e prodhuara kur trupi zbërthen ushqimin dhe lëngjet — të lidhura me sëmundje kardiometabolike, të tilla si lipide të caktuara.
Autorët vunë në dukje disa kufizime të studimit, duke përfshirë se kafeina u vlerësua si një përbërës në kafe ose çaj, por jo në pije të gazuara dhe energjike.