Studimi: Vdekjet nga të nxehtit janë rritur në Evropë që nga viti 2013

Studimi: Vdekjet nga të nxehtit janë rritur në Evropë që nga viti 2013

Që nga viti 2013, ka pasur një rritje të vdekjeve të lidhura me nxehtësinë në Evropë, me 17 vdekje më shumë për 100,000 njerëz në vit krahasuar me nëntë vitet e mëparshme.

Ky është vlerësimi i hulumtimit të publikuar në revistën Lancet Public Health dhe i bazuar në rishikimin e një numri të madh studimesh, me të dhëna për vdekshmërinë dhe temperaturat nga viti 2013 deri në vitin 2022.

Të dhënat tregojnë se rritja e vdekjeve nga nxehtësia ishte më e madhe te femrat sesa te meshkujt. Për më tepër, hulumtimi nxjerr në pah një problem tjetër të rritjes së temperaturave mesatare: përhapjen në Evropë të parazitëve dhe insekteve vektorë të viruseve dhe patogjenëve të tjerë.

Duke identifikuar 42 tregues të ndikimit të ndryshimeve klimatike në shëndetin e njeriut, studimi tregon se, ndërsa temperaturat janë rritur vit pas viti, numri i orëve të ditës të rrezikshme për aktivitetin fizik është rritur.

LEXO EDHE:

Back to top button