Studiuesit zbulojnë përfitime të reja shëndetësore të shalqirit
Dy studime të reja eksplorojnë marrëdhënien midis konsumit të shalqirit dhe përmirësimit të zakoneve dietike si tek fëmijët ashtu edhe tek të rriturit, si dhe ndikimin e lëngut të shalqirit në shëndetin kardiovaskular.

Shalqiri është padyshim një frut i shijshëm dhe i mbushur me lëndë ushqyese. Tani, një studim i ri hedh dritë më tej mbi rolin e tij jetësor në përmirësimin e cilësisë dietike dhe mbështetjen e shëndetit të zemrës.
Një studim i kohëve të fundit i botuar në Nutrients sugjeron që shalqiri mund të përmirësojë përthithjen e lëndëve ushqyese dhe cilësinë e përgjithshme të dietës si tek fëmijët ashtu edhe tek të rriturit. Ky hulumtim, bazuar në analizën e të dhënave nga Sondazhi Kombëtar i Shëndetit dhe Ushqyerjes (NHANES), zbuloi se cilësia e përgjithshme e dietës ishte dukshëm më e mirë tek individët që konsumonin shalqi krahasuar me ata që nuk e konsumonin.
Sipas studimit, fëmijët dhe të rriturit që konsumonin shalqi kishin konsum më të lartë të fibrave dietike, magnezit, kaliumit, vitaminës C dhe vitaminës A, si dhe likopenit dhe karotenoideve të tjera, ndërsa kishin konsum më të ulët të sheqernave të shtuara dhe acideve yndyrore të ngopura totale. Analistja e hulumtimit dhe autorja e studimit, Kristen Fulgoni, do të prezantojë gjetjet e hulumtimit në Nutrition 2023, takimin vjetor të Shoqatës Amerikane për Ushqyerjen, që mbahet nga 22-25 korrik 2023 në Boston.
Përveç studimit të NHANES, një tjetër studim i ri i botuar gjithashtu në Nutrients mbështetet në punën e mëparshme në këtë fushë kërkimore për të treguar se suplementet me lëng shalqiri mbrojnë funksionin vaskular gjatë hiperglicemisë.
Përfitimet e L-Citruline dhe L-Arginine për shëndetin e zemrës
I kryer në Universitetin Shtetëror të Luizianës, ky studim i rastësishëm, i dyfishtë i verbër dhe i kontrolluar me placebo për të testuar efektet e 2 javëve të suplementeve të përditshme me lëng shalqiri, shqyrtoi në mënyrë specifike efektet e mundshme moduluese të dobishme të L-citrulinës dhe L-argininës – dy përbërës që gjenden në shalqi – në biodisponueshmërinë e oksidit nitrik dhe ndryshueshmërinë e rrahjeve të zemrës. Të dy studimet u financuan nga Bordi Kombëtar i Promovimit të Shalqirit.
“Ne e pranojmë që, ndërsa madhësia e mostrës ishte e vogël (18 burra dhe gra të rinj të shëndetshëm) dhe nevojiten më shumë kërkime, ky studim i shtohet provave aktuale që mbështesin marrjen e rregullt të shalqirit për shëndetin kardiometabolik. Përveç L-citrulinës dhe L-argininës, shalqiri është një burim i pasur antioksidantësh, vitaminës C dhe likopenit – të cilat të gjitha mund të ndihmojnë në uljen e stresit oksidativ dhe të luajnë një rol në parandalimin e sëmundjeve të zemrës”, tha Dr. Jack Losso, Ph.D., profesor në Shkollën e Ushqyerjes dhe Shkencave Ushqimore të Universitetit Shtetëror të Luizianës.