Sundimtari i Dubait merr një pjesë të “Emaar” në një marrëveshje prej 2 miliardë dollarësh

Sundimtari i Dubait merr një pjesë të “Emaar” në një marrëveshje prej 2 miliardë dollarësh

Sundimtari i Dubait do të bëhet aksioneri i dytë më i madh në “Emaar Properties PJSC” si pjesë e një marrëveshjeje prej 7.5 miliardë dirhemë (2 miliardë dollarë) që do t’i japë firmës së pasurive të paluajtshme kontrollin e plotë të një zhvillimi kyç në Dubai.

Emaar do të blejë 50% të aksioneve të Dubai Holding në projektin e Dubai Creek Harbor dhe do të financojë marrëveshjen në mënyrë të barabartë në para dhe aksione, tha firma mbajtëse e Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum në një deklaratë të enjten.

Marrëveshja do të bëjë investitorin e dytë më të madh të Sheikh Mohammed Emaar, sipas deklaratës, megjithëse nuk ishte menjëherë e qartë se sa aksione do të emetohen ose aksionet totale që do të mbajë Dubai Holding. Dubai tashmë zotëron 24% të aksioneve në Emaar – kompani e cila është zhvilluesi i kullës më të lartë në botë, Burj Khalifa.

Aksionet në Emaar u mbyllën me 1.6% të premten. Stoku është trefishuar pothuajse nga niveli më i ulët i marsit 2020 dhe është rritur me rreth 15% deri këtë vit.
Dubai po rregullon financat me një sërë shitjesh asetesh dhe oferta publike fillestare të kompanive shtetërore që synojnë të mbledhin fonde ashtu si kostot e huamarrjes rriten në të gjithë botën. Autoritetet po kërkojnë gjithashtu të frenojnë një tepricë të pronave që ka pllakosur tregun e pasurive të paluajtshme të emiratit prej vitesh.

Marrëveshja e Dubai Creek Harbor është e fundit në një seri shitjesh asetesh nga konglomerati i mbështetur nga shteti. Në vitin 2019, njësia e Dubai Holding Meraas ngriti një sipërmarrje të përbashkët prej 1.4 miliardë dollarësh me Brookfield Asset Management Inc., duke i dhënë firmës kanadeze një shkallë kontrolli të disa prej aseteve më të çmuara të shitjes me pakicë të qytetit. Dubai Holding është gjithashtu pas Tecom Group, i cili në qershor mblodhi 454 milionë dollarë në një ofertë publike fillestare.

Rikthim i fortë

Emaar kishte pezulluar ndërtimin e pjesëve të projektit Dubai Creek Harbour kur shpërthimi i koronavirusit zvogëloi kërkesën. Në muajt e fundit, tregu i pronave të qytetit është rimëkëmbur fuqishëm, i ndihmuar nga faktorë duke përfshirë një rritje të blerësve rusë që kërkojnë të ruajnë pasurinë e tyre dhe trajtimin e shkathët të pandemisë nga Dubai.

Raj Purswani, një analist i lartë kërkimor në International Securities LLC, tha se disa investitorë mund ta shohin marrëveshjen negativisht për shkak të shqetësimeve rreth pakësimit dhe angazhimit të zhvilluesit ndaj dividentëve.

“Paratë e gatshme cash , të cilat mund të ishin përdorur për të shlyer borxhin, duke marrë parasysh koston në rritje të interesit, tani do të përdoren për të blerë projektin,” tha ai.

Ai “do të reduktojë gjithashtu disponueshmërinë e lirë në treg, gjë që do të zvogëlojë peshën e Emaar në llogaritjen e ardhshme të indekseve MSCI dhe FTSE”.

Të tjerë thonë se blerja do të përfitojë nga Emaar në afat të gjatë. Ai do t’i japë zhvilluesit një sasi të madhe toke për të ndërtuar në tregun e tij më të fortë së bashku me kontrollin e plotë të projektit dhe fitimit të tij, sipas Mohammed Ali Yasin, një këshilltar dhe investitor i pavarur i tregjeve të kapitalit me bazë në Abu Dhabi. “Në të ardhmen, kjo duhet të ndihmojë në ngritjen e çmimit të aksioneve të Emaar-it,” tha ai.

LEXO EDHE:

Back to top button