Temperaturat globale mbërrijnë 1.5 gradë Celsius mbi mesataren e epokës para-industriale

Temperaturat globale mbërrijnë 1.5 gradë Celsius mbi mesataren e epokës para-industriale

Bota është “pjekur” për 12 muaj rresht në temperatura 1.5C (2.7F) më të larta se mesatarja e tyre përpara epokës së karburanteve fosile, tregojnë të dhënat e reja.

Temperaturat midis korrikut 2023 dhe qershorit 2024 ishin më të lartat në rekord, zbuluan shkencëtarët, kohë gjatë së cilës Toka ishte 1.64C më e nxehtë se në kohërat paraindustriale.

Gjetjet nuk do të thotë se liderët botërorë kanë dështuar tashmë në respektimin e premtimeve të tyre për të ndaluar ngrohjen e planetit 1.5C deri në fund të shekullit – një objektiv që matet në mesataret dekadale dhe jo me vite të vetme – por ajo nxehtësi përvëluese do të ketë ekspozuar më shumë njerëz ndaj motit të dhunshëm. Një rritje e qëndrueshme e temperaturave mbi këtë nivel rrit gjithashtu rrezikun e pikave të pasigurta, por katastrofike.

Carlo Buontempo, drejtor i Shërbimit të Ndryshimeve Klimatike Copernicus, i cili analizoi të dhënat, tha se rezultatet nuk ishin një çudi statistikore, por një “ndryshim i madh dhe i vazhdueshëm” në klimë.

Copernicus, një organizatë shkencore që i përket programit hapësinor të BE-së, përdor miliarda matje nga satelitët, anijet, avionët dhe stacionet e motit për të gjurmuar metrikat kryesore të klimës. Ai zbuloi se qershori i vitit 2024 ishte më i nxehtë se çdo qershor tjetër i regjistruar dhe ishte muaji i 12-të me radhë me temperatura 1.5C më të larta se mesatarja e tyre midis 1850 dhe 1900.

Qoftë nëse nxirret nga oxhaku i një termocentrali me qymyr ose nxirret nga tubi i shkarkimit të një aeroplani pasagjerësh, çdo molekulë karboni që bllokon atmosferën e Tokës bllokon nxehtësinë dhe shtrembëron motin. Sa më i nxehtë të bëhet planeti, aq më pak njerëzit dhe ekosistemet mund të përshtaten./TheGuardian

LEXO EDHE:

Back to top button