Tensionet po rriten – Beogradi kërkon kthimin e ushtarëve serbë në Kosovë, hyrjen e Prishtinës në BE

Tensionet po rriten - Beogradi kërkon kthimin e ushtarëve serbë në Kosovë, hyrjen e Prishtinës në BE

Serbia ka kërkuar zyrtarisht që forcat e saj të sigurisë të kthehen në Kosovë, pavarësisht paralajmërimeve nga Perëndimi se një veprim i tillë nuk ka gjasa të pranohet dhe vetëm se rrit tensionet në Ballkan.

Presidenti serb Aleksandar Vuçiq i tha transmetuesit shtetëror RTS se qeveria i kishte kërkuar komandantit të forcës paqeruajtëse të udhëhequr nga NATO të stacionuar në Kosovë që nga viti 1999, kur aleanca dëboi trupat serbe nga Kosova, që të lejonte kthimin e deri në 1000 ushtarëve dhe policëve serbë. në veri të vendit, të banuar me serbë.

Vuçiq, duke deklaruar se përkundër faktit se është “pothuajse e sigurt se nuk do të miratohet”, kërkesa do të futet në procesverbal. “Është respekt për të drejtën publike ndërkombëtare dhe asgjë më shumë. “Është e rëndësishme edhe për mbrojtjen e popullatës dhe kontrollin e vendkalimeve, sepse kjo do të ulte tensionet”, tha Vuçiq.

“Është e rëndësishme që kërkesa të jetë formale, sepse një ditë kur situata të ndryshojë, ata nuk do të mund të thonë ‘nuk keni pyetur’”, tha presidenti Vuçiq.

residentja e Kosovës, Vjosa Osmani, e cila dje deklaroi se Kosova është nën “kërcënim të përhershëm nga Serbia”, për kërkesat e Beogradit tha: “Serbia dhe lideri i saj Vuçiq e dinë shumë mirë se prania e ushtrisë serbe në territorin e Kosovës ka përfunduar një herë. dhe për të gjithë më 12 qershor 1999”.

Autoritetet serbe pretendojnë se një rezolutë e Kombeve të Bashkuara që i dha fund zyrtarisht luftës në Kosovë, lejon që trupat serbe të kthehen në Kosovë.

Në rezolutë thuhet se Serbisë mund t’i lejohet, nëse miratohet nga KFOR-i, të vendosë personelin e vet në pikat kufitare, objektet fetare të krishtera ortodokse dhe zonat me shumicë serbe.

Në vitin 2008, Kosova shpalli pavarësinë nga Serbia me mbështetjen e Perëndimit. Pavarësinë e saj e kanë njohur 110 shtete, por jo Serbia, Rusia dhe pesë shtete anëtare të Bashkimit Evropian.

LEXO EDHE:

Back to top button