Teoria e gjithçkaje

Teoria e gjithçkaje

Teoria e fijeve është ideja në fizikën teorike se realiteti përbëhet nga fije vibruese pafundësisht të vogla, më të vogla se atomet, elektronet ose kuarkët. Sipas kësaj teorie, ndërsa fijet vibrojnë, përdredhin dhe palosen, ato prodhojnë efekte në shumë dimensione të vogla që njerëzit i interpretojnë si gjithçka, nga fizika e grimcave deri te fenomenet në shkallë të gjerë si graviteti.

Teoria e fijeve është konsideruar si një “teori e gjithçkaje” , një kornizë e vetme që mund të bashkojë relativitetin e përgjithshëm dhe mekanikën kuantike, dy teori që qëndrojnë në themel të pothuajse të gjithë fizikës moderne. Ndërsa mekanika kuantike përshkruan shumë mirë sjelljen e gjërave shumë të vogla dhe relativiteti i përgjithshëm funksionon mirë për të shpjeguar se sa gjëra shumë të mëdha ndodhin në univers, ato nuk “ e çojnë” mirë së bashku. Disa shkencëtarë mendojnë (ose menduan) se teoria e fijeve mund të zgjidhë enigmat midis të dyjave, duke pushtuar një nga problemet kryesore të mbetura të pazgjidhura të fizikës.

Teoria e fijeve është një kornizë që fizikanët përdorin për të përshkruar sesi forcat e konceptuara zakonisht në një nivel gjigant, si graviteti, mund të ndikojnë në objekte të vogla si elektronet dhe protonet./space.com/

LEXO EDHE:

Back to top button