Territori i Hënës po tkurret, shkencëtarët bëjnë zbulimin e ri?

Territori i Hënës po tkurret, shkencëtarët bëjnë zbulimin e ri?

Një rajon i hënës që është në qendër të një gare të re ndërkombëtare hapësinore, sepse mund të përmbajë akull uji, mund të jetë më pak mikpritës sesa mendohej dikur, ka zbuluar një studim i ri.

Interesi për polin jugor hënor u rrit vitin e kaluar, kur misioni i Indisë Chandrayaan-3 bëri uljen e parë të suksesshme të butë në zonë, vetëm disa ditë pasi anija kozmike ruse Luna-25 u rrëzua gjatë rrugës për të tentuar të njëjtën gjë. NASA ka përzgjedhur rajonin si vendin e uljes për misionin e saj Artemis III, i cili mund të shënojë kthimin e astronautëve në Hënë në vitin 2026, dhe Kina gjithashtu ka plane për të krijuar habitate të ardhshme atje.

Por tani një studim i financuar nga NASA po i bie një zile alarmi: ndërsa thelbi i hënës gradualisht ftohet dhe tkurret, sipërfaqja e saj zhvillon rrudha, si rrushi kur thahet, që krijojnë “tërmete të hënës” që mund të zgjasin për orë të tëra, si dhe rrëshqitje të dheut. Ashtu si pjesa tjetër e sipërfaqes së satelitit natyror, zona e polit jugor që është subjekt i një interesi kaq të madh është e prirur ndaj këtyre fenomeneve sizmike, duke paraqitur potencialisht një kërcënim për banorët dhe pajisjet e ardhshme njerëzore.

“Kjo nuk është për të alarmuar askënd dhe sigurisht për të mos dekurajuar eksplorimin e asaj pjese të polit jugor të hënës,” tha autori kryesor i studimit, Thomas R. Ëatters, një shkencëtar i lartë emeritus në Qendrën Kombëtare të Muzeut Ajror dhe Hapësinor për Tokën dhe Studimet Planetare, “por për të rritur kujdesin se hëna nuk është ky vend i mirë ku asgjë nuk po ndodh.”

Gjetja e burimit të tërmeteve të hënës

Hëna është tkurrur me rreth 45 metra në perimetër gjatë disa milion viteve të fundit, një numër i konsiderueshëm në aspektin gjeologjik, por shumë i vogël për të shkaktuar ndonjë efekt valëzim në Tokë ose në ciklet e baticës, sipas studiuesve.

Në sipërfaqen hënore, megjithatë, është një histori tjetër. Pavarësisht se çfarë mund të sugjerojë pamja e saj, hëna ka ende një brendësi të nxehtë, gjë që e bën atë aktive sizmikisht.

“Ka një bërthamë të jashtme që është shkrirë dhe po ftohet,” tha Watters. “Ndërsa ftohet, hëna tkurret, vëllimi i brendshëm ndryshon dhe korja duhet të përshtatet me atë ndryshim, është një tkurrje globale, në të cilën kontribuojnë edhe forcat e baticës në Tokë.”
Për shkak se sipërfaqja e hënës është e brishtë, kjo tërheqje krijon çarje, të cilat gjeologët i quajnë gabime. “Hëna mendohet të jetë ky objekt gjeologjikisht i vdekur ku asgjë nuk ka ndodhur për miliarda vjet, por kjo nuk mund të jetë më larg nga e vërteta,” tha Ëatters.

“Këto gabime janë shumë të reja dhe gjërat po ndodhin. Ne në fakt kemi zbuluar rrëshqitje të dheut që kanë ndodhur gjatë kohës që Orbiteri i Zbulimit Hënor ka qenë në orbitë rreth Hënës.”

Orbiteri i Zbulimit Hënor i NASA-s, ose LRO, u lëshua në vitin 2009 dhe po harton sipërfaqen e hënës me instrumente të ndryshme. Në studimin e ri, të botuar më 25 janar në The Planetary Science Journal, Watters dhe kolegët e tij përdorën të dhënat e mbledhura nga LRO për të lidhur një tërmet të fuqishëm të hënës, të zbuluar me instrumente të lënë nga astronautët e Apollos më shumë se 50 vjet më parë, me një seri gabimesh në hënë.

“Ne e dinim nga eksperimenti sizmik i Apollo-s, të cilët ishin katër sizmometra që funksionuan për një periudhë prej rreth shtatë vjetësh, se kishte këto tërmete të cekëta të hënës, por nuk e dinim vërtet se cili ishte burimi,” shtoi Watters. “Ne e dinim gjithashtu se më i madhi nga tërmetet e cekëta të hënës të zbuluar nga sizmometrat Apollo ndodhej pranë polit jugor. U bë një lloj historie me detektivë për të gjetur se cili ishte burimi dhe rezulton se këto gabime të reja janë të dyshuarit më të mirë.”

Tërmeti më i fortë i regjistruar ishte ekuivalent me magnitudë 5.0. Në Tokë, kjo do të konsiderohej e moderuar, por graviteti më i ulët i hënës do ta bënte atë të ndihej shumë, tha Watters. /TCH

LEXO EDHE:

Back to top button