Tetë ushqime që nuk kanë datë skadence: Mund të zgjasin me vite

Tetë ushqime që nuk kanë datë skadence: Mund të zgjasin me vite

Nëse ruhen siç duhet, këto ushqime mund të zgjasin me vite. Ndërkohë humbasin vetëm pak cilësi (edhe pse edhe kjo është e rrallë). Herën tjetër, mendoni dy herë përpara se të hidhni një nga këto ushqime. Nëse i keni ruajtur mirë, shanset janë që janë mirë.

1. Mjalta

Sa më gjatë të zgjasë mjalti natyral, aq më i shijshëm është dhe mbetet i “paprishur” sado vite që kanë kaluar nga hapja e kavanozit. E vetmja gjë që mund të bëjë është të ndryshojë ngjyrën dhe të kristalizohet, gjë që nuk e bën atë më pak të shëndetshëm dhe të shijshëm.

Si ta mbani të freskët: Ruajeni mjaltin në një vend më të freskët, të mbyllur mirë. Nëse kristalizohet, vendoseni kavanozin në ujë të nxehtë dhe prisni që mjalti të tretet plotësisht.

2. Orizi

Çdo lloj orizi ka një jetëgjatësi të pacaktuar kur ruhet larg ndotësve. Përjashtim bën vetëm orizi i murrmë, i cili nuk mund të qëndrojë gjatë për shkak të sasisë së madhe të vajit që përmban.

Si ta mbani të freskët: Ruani në një vend të freskët dhe të thatë. Pasi të hapet, ruajeni në një enë të mbyllur me vakum ose në një qese ngrirëse të mbyllur fort. Për mbrojtje shtesë, ruajeni në frigorifer ose në frigorifer.

3. Sheqeri

I bardhë, kafe ose pluhur – sheqeri nuk mund të prishet, sepse bakteret nuk mund të rriten në të. Detyra e vërtetë është të mos e lëmë të ngurtësohet si guri.

Si ta mbani të freskët: Ruajeni në një vend të thatë dhe të freskët. Për të parandaluar ngurtësimin e sheqerit, ruajeni atë në një enë me vakum ose ruajeni në paketimin e tij origjinal në një qese të mbyllur fort.

4. Pijet e forta alkoolike

Pijet e forta alkoolike që distilohen – vodka, rum, uiski, xhin, tekila, etj., nuk mund të prishen edhe pas hapjes. Shija dhe aroma e tyre mund të humbet me kalimin e kohës, por nuk do ta ndjeni fare.

Si t’i mbani të freskëta: Ruani në një vend të freskët dhe të errët, larg rrezeve të diellit direkte. Mbyllni shishen mirë kur nuk është në përdorim.

5. Ekstrakt i pastër vanilje

Ekstrakti i pastër është shumë më i shtrenjtë se “imitimi”. Por duke qenë se mund të zgjasë përgjithmonë, ia vlen vërtet sa kushton.

Si ta mbani të freskët: Ruani në një vend të freskët dhe të errët, të mbyllur fort kur nuk përdoret.

6. Uthull e bardhë e distiluar

Ky është një përbërës që përdoret pothuajse në të gjitha pjatat – nga marinadat tek salcat e sallatave. Malten ka një jetëgjatësi të pakufizuar, kështu që mund të zgjasë me vite.

Si ta mbani të freskët: mbajeni në një vend të thatë dhe të errët, të mbyllur fort.

7. Nisheste misri/trashësi

Kjo është një domosdoshmëri në salcat dhe pudingat… Kur ruhet në një vend të thatë dhe të sigurt, mund të zgjasë me vite.

Si ta mbani të freskët: Ruajeni në një vend të thatë dhe të freskët. Mbajeni paketimin të mbyllur fort ndërmjet përdorimit.

8. Kripa

Nga klasike te kripa e detit dhe kripa e drejtë, kripa është një përmirësues i shijes që nuk mund të shkojë keq ose të ndryshojë shijen e saj.

Si ta mbani të freskët: Thjesht ruajeni në një vend të freskët dhe të thatë.

LEXO EDHE:

Back to top button