Tre pije të njohura që dëmtojnë seriozisht shëndetin e trurit
Ne shpesh mendojmë për të ushqyerit si një mënyrë për të përmirësuar shëndetin fizik, siç është ruajtja e peshës optimale të trupit, shëndetit të zemrës dhe ekuilibrit të sheqerit në gjak. Megjithatë, dieta mund të ndikojë edhe në shëndetin kognitiv.

“Truri ynë është një organ që kërkon një sasi të madhe energjie dhe varet nga një furnizim i vazhdueshëm me lëndë ushqyese për të funksionuar siç duhet.” “Ajo që hamë dhe pimë mund të ndikojë në funksionin e trurit si në afat të shkurtër ashtu edhe në atë afatgjatë,” thotë neurologu Dr. Joel Salinas.
Ai gjithashtu shton se disa pije përmbajnë lëndë ushqyese thelbësore që mbështesin shëndetin e trurit, ndërsa të tjerat mund të kontribuojnë në “inflamacion, stres oksidativ ose ndryshime në strukturën e trurit me kalimin e kohës”.
Sipas Dr. Salinas, kuptimi i këtyre efekteve mund të na ndihmojë të marrim vendime më të zgjuara që do të mbrojnë kujtesën, përqendrimin dhe funksionin e përgjithshëm të trurit ndërsa plakemi.
Ai dhe neurologë të tjerë zbuluan tre pijet më të këqija për shëndetin e trurit dhe dhanë këshilla se çfarë të pini në vend të kësaj.
Soda dietetike
Edhe pse pijet e gazuara dietike nganjëherë reklamohen si një version “më i shëndetshëm” i pijeve të gazuara të rregullta, neurologët paralajmërojnë se mund të mos jetë zgjidhja më e mirë për trurin.
“Studime të shumta kanë treguar se aspartami, një ëmbëltues artificial që përdoret si zëvendësues i sheqerit në shumë produkte ushqimore, mund të ketë një ndikim negativ në shëndetin e trurit”, paralajmëron neurologu Dr. Mille Etienne.
Lëngjet e frutave
Lëngjet e frutave mund të përbëjnë rrezik për shëndetin e trurit nëse janë të ngarkuar me sheqerna të shtuara. Dr. Salinas thekson se një studim në veçanti ka treguar një lidhje midis fruktozës dhe saharozës, të cilat janë të zakonshme në lëngjet e frutave, dhe një rrezik në rritje të demencës.
“Këto gjetje sugjerojnë se marrja e tepërt e sheqerit mund të kontribuojë në plakjen e trurit dhe sëmundjet neurodegjenerative, me gjasë përmes inflamacionit, rezistencës ndaj insulinës dhe stresit oksidativ”, thotë Dr. Salinas.
Dr. Etienne shton se ndryshimet në nivelet e sheqerit mund të shkaktojnë lodhje, probleme të përqendrimit dhe mjegull të trurit, të cilat mund të çojnë në nervozizëm dhe ndryshime të humorit.
Alkooli
Konsumimi i moderuar i verës, veçanërisht i verës së kuqe, historikisht është shoqëruar me rezultate më të mira shëndetësore. Edhe pse disa ekspertë përmendin se disa studime tregojnë se konsumimi i moderuar i verës mund të përmirësojë shëndetin e trurit, ata nuk rekomandojnë testimin e kësaj teorie.
Një studim i vitit 2022 zbuloi se edhe një deri në dy pije në ditë mund të zvogëlojnë vëllimin e trurit, veçanërisht në rajonet që ndikojnë në njohjen.
Dr. Salinas thekson se këto ndryshime në strukturën e trurit sugjerojnë se alkooli, edhe në sasi të vogla, mund të mos jetë aq i padëmshëm sa mendohej më parë.
Kështu, neurologët pohojnë se zgjedhjet më të mira për shëndetin e trurit janë uji i thjeshtë, lëngjet e perimeve, uji i kokosit dhe çaji jeshil. Ata rekomandojnë gjithashtu një dietë të pasur me yndyrna të shëndetshme dhe antioksidantë, siç është dieta mesdhetare, e cila ndihmon në reduktimin e inflamacionit dhe mbështet funksionin e trurit.