Tre produktet më të këqija të qumështit që shkaktojnë fryrje dhe dispepsi

Tre produktet më të këqija të qumështit që shkaktojnë fryrje dhe dispepsi

Ndërsa produktet e qumështit përmbajnë lëndë ushqyese thelbësore si kalciumi dhe proteinat, disa individë mund të përjetojnë shqetësime në tretje për shkak të intolerancës ndaj laktozës ose ndjeshmërisë ndaj përbërësve të caktuar në produktet e qumështit.

Ky shqetësim mund të shfaqet si fryrje dhe dispepsi, duke ndikuar potencialisht në mirëqenien e përgjithshme të individëve që përpiqen të humbin peshë. Të kuptuarit se cilat produkte të qumështit mund të përkeqësojnë fryrjen dhe dispepsin është kritike për ata që kërkojnë të arrijnë një ekuilibër midis përfitimit të përfitimeve ushqyese të qumështit dhe minimizimit të pengesave të mundshme për humbjen e peshës.

Qumësht i plotë

Qumështi i plotë, edhe pse një burim i pasur i lëndëve ushqyese esenciale si kalciumi dhe vitamina D, mund të përkeqësojë fryrjen, dispepsi dhe të kontribuojë në shtimin e peshës në disa individë. Qumështi i plotë përmban laktozë, një sheqer që kërkon nivele të mjaftueshme të enzimës laktazë për tretje të duhur.

Njerëzit me intolerancë ndaj laktozës mund të përjetojnë fryrje dhe dispepsi, ndërsa trupi i tyre lufton për të shpërbërë dhe thithur laktozën. Përveç kësaj, qumështi i plotë është i lartë në yndyrna të ngopura dhe kalori, të cilat mund të kontribuojnë në marrjen e tepërt të kalorive dhe potencialisht të pengojnë përpjekjet për humbje peshe.

Produkti më i rëndësishëm i qumështit që njerëzit duhet të shmangin nëse kanë intolerancë ndaj laktozës dhe gazra kronike është qumështi i lopës. Ky qumësht ka një sasi më të lartë të laktozës se shumë produkte të tjera të qumështit, dhe ata që pinë qumësht priren të konsumojnë shumë.

Djathë

Djathi, megjithëse është një shtesë e shijshme dhe e gjithanshme për shumë pjata, mund të jetë fajtori për përkeqësimin e fryrjes së barkut, problemet me tretjen dhe shtimin në peshë te disa individë. Disa djathëra përmbajnë laktozë dhe ata me intolerancë ndaj laktozës mund të përjetojnë shqetësime të tretjes si fryrje dhe dispepsi kur i konsumojnë. Përveç kësaj, djathi shpesh është i lartë në yndyrë të ngopur dhe kalori. Konsumimi i rregullt i djathit, veçanërisht në sasi të mëdha, mund të kontribuojë në rritjen e marrjes së kalorive, duke penguar potencialisht objektivat e humbjes së peshës.

Kos të ëmbël

Kosi i ëmbëlsuar, edhe pse tregtohet si një meze të lehtë të shëndetshme, mund të përkeqësojë fryrjen, dispepsi dhe të kontribuojë në shtimin e peshës. Shumë kos me aromë përmbajnë sheqerna të shtuara, të cilat mund të çojnë në shqetësime në tretje dhe fryrje për disa. Përmbajtja e lartë e sheqerit në këta kos jo vetëm që rrit marrjen e kalorive, por gjithashtu mund të çojë në rritje të sheqerit në gjak, duke ndikuar potencialisht në nivelet e energjisë dhe duke rritur dëshirën për më shumë ushqime me sheqer.

LEXO EDHE:

Back to top button