Tregjet janë plot me qepë – pse duhet të hani pjesën e gjelbër?

Qepët e pranverës janë të pasura me vitamina dhe minerale, ndaj do të ishte turp të mos përfitoni nga stina dhe t'i përfshini sa më shpesh në dietën tuaj

Dihet se ka veti antibakteriale, mbron nga inflamacionet, ndihmon me ftohjet dhe është i shkëlqyer për përmirësimin e tretjes.

Kini parasysh që pjesa e gjelbër e qepës nuk duhet të hidhet, pasi përmban përbërës të shkëlqyer për shëndetin tonë.

Ajo mbron zemrën

Është plot me antioksidantë që mbrojnë qelizat në trup nga dëmtimi i shkaktuar nga radikalet e lira. Përveç kësaj, qepa e mban presionin e gjakut brenda kufijve normalë dhe zvogëlon rrezikun e mpiksjes së gjakut.

Është e mirë për shikimin

Mbron kundër inflamacionit dhe zvogëlon rrezikun e sëmundjeve të retinës. Ai përmban vitaminë A, e cila është e rëndësishme për prodhimin e proteinave në sy, përgjegjëse për shikimin e mirë. Njerëzit të cilëve u mungon kjo vitaminë mund të vuajnë nga verbëria e natës dhe çrregullime të tjera. Një qepë përmban rreth 3 për qind të nevojës ditore për vitaminë A.

Ai forcon kockat

Vitamina C dhe K, me të cilat qepa është e pasur, janë të mira për mbrojtjen e kockave. Vetëm një qepë përmban rreth 20 për qind të dozës së rekomanduar të vitaminës K dhe rreth 2 për qind të vitaminës C. Të dyja janë të rëndësishme për densitetin dhe forcën e kockave. Mungesa e këtyre vitaminave rrit mundësinë e zhvillimit të osteoporozës dhe frakturave.

E ul kolesterolin

Përveç uljes së nivelit të kolesterolit të keq në gjak, ndihmon edhe në rregullimin e nivelit të sheqerit. Sidomos pjesa e gjelbër, të cilën disa e hedhin, por më mirë do të ishte ta hanë.

Për lëkurë më të bukur

Ndihmon trupin në prodhimin e kolagjenit, i cili është i rëndësishëm për lëkurë të bukur, të shëndetshme dhe të tonifikuar. Kolagjeni është përgjegjës për ngadalësimin e formimit të rrudhave në fytyrë dhe gjendet në shumë kremra.

LEXO EDHE:

Back to top button