Treguesit kryesorë të stresit te fëmijët

Treguesit kryesorë të stresit te fëmijët

Nuk kemi nevojë të theksojmë se jetojmë në një kohë stresi të shtuar. Bota siç e njohim ne ka përjetuar një ndryshim drastik dhe as fëmijët nuk janë të imunizuar ndaj tij.

Ashtu si ne të rriturit, edhe fëmijët mund të jenë nën stres, shkruan “Kids Minds Matter”, vetëm se simptomat nuk janë aq të dukshme.

Edhe pse fëmijët nuk kanë gjithmonë inteligjencën emocionale apo fjalorin për t’u shprehur, ata mund të tregojnë shumë mirë me shenja emocionale apo të sjelljes se janë në një periudhë stresuese dhe se kanë nevojë për ndihmë.

Ekspertët shpjegojnë se si stresi te fëmijët mund të shfaqet përmes ndryshimeve në sjelljen e tyre tipike.

Çdo moshë ka simptoma të ndryshme, por disa nga shenjat më të zakonshme janë humori ose nervozizmi, tërheqja nga aktivitetet që i pëlqente dikur fëmija, shqetësimi, ankimi për kopshtin ose shkollën, qarja, shfaqja e frikës në situata që fëmija nuk kishte më parë. Përveç kësaj, fëmija është më i lidhur me prindërit, ndaj ka ndryshime në oreks dhe në gjumë.

Stresi te fëmijët nga tre deri në shtatë vjeç

Kjo grup-moshë e stresuar mund të tregojë shenja regresioni. Për shembull, fëmijët mund të lagin papritur shtratin.

Fëmija gjithashtu mund të fillojë të thithë përsëri gishtin e madh

 

Ai gjithashtu mund të ketë vështirësi t’u kushtojë vëmendje gjërave rreth tij, të ketë zemërime ose të shfaqë ankth ndarjeje. Mund të rishfaqen edhe grindjet për të ngrënë dhe për të fjetur.

Stresi te fëmijët nga shtatë deri në 10-vjeç

Kjo grup-moshë është disi më e vetëdijshme për kohët e pazakonta në të cilat ndodhemi aktualisht. Ata mund të kenë frikë për shëndetin e tyre dhe shpesh shqetësohen edhe për familjen e tyre sepse zhvillojnë aftësinë për të marrë në konsideratë perspektivat e njerëzve të tjerë.

Kjo më së shpeshti u referohet gjyshërve të tyre, por shpesh edhe prindërve të tyre. Për shembull, ata mund të çlirojnë frikën e tyre në formën e zemërimit ose nervozizmit ekstrem.

Simptoma të tjera janë ankthi, agjitacioni dhe disa fëmijë vërejnë një ndryshim në sjellje – në shtëpi ata sillen në një mënyrë, por në shkollë ose me miqtë në një mënyrë krejtësisht të ndryshme. Të gjitha këto janë shenja se fëmija po kalon një periudhë stresuese dhe ka nevojë për ndihmë.

Stresi tek adoleshentët nga 10 deri në 13-vjeç

Kjo grup-moshë është në atë fazë unike kur fillon të shfaqet rebelimi dhe mosbindja. Në këtë periudhë të jetës, prindërit më së shpeshti vërejnë se fëmijët e tyre i shmangen ose ikin nga orët e mësimit, klasat e ulëta ose rezistojnë kur duhet të bëjnë detyrat e shtëpisë ose të kryejnë ndonjë detyrë tjetër që u është caktuar.

Fëmijët e kësaj grup-moshe gjithashtu kanë më pak gjasa të flasin për shqetësimet dhe frikën e tyre, por ekspertët paralajmërojnë se kjo nuk do të thotë se ata nuk i kanë ato./kp/

LEXO EDHE:

Back to top button