Udhëzues për ngrirjen e ushqimit: Sa kohë mund të qëndrojnë disa ushqime në akull

Udhëzues për ngrirjen e ushqimit: Sa kohë mund të qëndrojnë disa ushqime në akull

Nuk duhet të ngrini ushqime të ambalazhuara në vakum, vezë me lëvozhgë, vezë të ziera, kafe, krem ​​djathi, puding, salcë kosi, sallata pule, ton… Këto janë disa nga ushqimet që nuk duhen vendosur në ngrirje të thellë dhe një shpjegim pse:

Makaronat e gatuara: Ngrirja do të shkatërrojë shijen dhe strukturën e makaronave. Më pas makaronat e tërheqin lagështinë në vetvete, për këtë arsye ato bëhen të lëmuara.

Ushqimi i shkrirë tashmë: Rifreskimi i një ushqimi të tillë mund të jetë i rrezikshëm për shëndetin sepse bakteret shumohen më shpejt. Por ju mund ta rifreskoni ushqimin e shkrirë nëse e gatuani fillimisht.

Salcat: Sidomos ato me bazë mielli ose niseshte misri, sepse humbasin strukturën e tyre.

Ketchup: Nëse provoni të ngrini ketchup, nuk do të ndikojë në shëndetin tuaj, por do të ndikojë në kënaqësinë e ngrënies së tij – do të bëhet i holluar me ujë.

Ushqimi i skuqur: Ngrirja e thellë do të shkrijë lëkurën krokante të ushqimit të skuqur, duke e bërë atë të pakëndshëm dhe pa shije.

Avokado: Është shumë e ndjeshme, kështu që me ngrirje të thellë do të humbasë strukturën e saj.

Erëza të freskëta: Gjethet do të marrin ngjyrë kafe dhe të mavijosur pas shkrirjes. Nëse dëshironi të ngrini barishte të freskëta, bëjeni kështu – copëtoni, vendoseni në një tabaka akulli, mbulojeni me ujë dhe ngrini. Shtoni kubet në gjellë më vonë.

Ushqim i konservuar: Asnjëherë mos e bëni këtë pasi mund të shpërthejë. Përveç kësaj, kur ushqimi është i konservuar, nuk ka nevojë ta ngrini atë, sepse mund të qëndrojë në kanaçe për një kohë shumë të gjatë.

Thërrmimet e bukës: Ato kanë tendencë të bëhen të buta, domethënë të ndryshojnë strukturën, kështu që ngrirja nuk është një opsion i mirë për ruajtjen e thërrimeve të bukës.

Kastravecat: Ato përmbajnë shumë ujë, kështu që do të humbasin strukturën e tyre kur të ngrihen. dhe bashkë me të edhe shijen.

Ndër të tjera, nuk është mirë të ngrini thellë salcat e sallatave në shishe, makaronat dhe orizin e pazier, drithërat, mollët, pjeprin, angjinarin, patëllxhanin, marulet, patatet (përveç patates pure), rrepkat, lakër, pijet e gazuara dhe birrën.

Gjithashtu, temperatura ideale e ngrirjes është minus 18 gradë Celsius.

Ushqimet që mund të vendosen në frigorifer të thellë dhe për sa kohë:
Bukë, ëmbëlsira dhe pasta

Bukë dhe ëmbëlsira të pjekura – 2 deri në 3 muaj
Bukë dhe ëmbëlsira të papjekura – një muaj
Ëmbëlsira të freskëta të pjekura – një muaj
Byrekë me fruta të pjekura – 6 deri në 8 muaj
Byrekë me fruta të papjekur – 2 deri në 4 muaj
Petulla – 3 muaj Waffles
– një muaj
Tortë me djathë – 2 deri në 3 muaj

Mish

Mish qengji dhe viçi – 9 muaj
Derri me kocka – 4 deri në 6 muaj
Mish derri pa kocka – 4 deri në 12 muaj Mish viçi me kocka –
4 deri në 6 muaj Mish viçi pa kocka – deri në 12 muaj Pule ose gjeldeti i plotë – 12 muaj Copa pule ose gjeldeti – 9 muaj Gjel deti ose mish derri i bluar – 3 deri në 4 muaj loje me proshutë – 3 deri në 4 muaj 1 deri në 2 muaj proshutë – një muaj Salcice – 1 deri në 2 muaj Mish i zier ose i pjekur – 2 deri në 3 muaj Hot dog – 1 deri në 2 muaj Pulë e skuqur – 4 muaj Enët me shpendë –
4 deri në 6 muaj

Ushqim deti

Peshk i bardhë – 6 muaj
Peshku blu – 2 deri në 3 muaj
Peshk i tymosur – 2 muaj
Peshk i zier – 4 deri
në 6 muaj Perla – 2 deri në 3 muaj
Karavidhe – 12 muaj
Karkaleca të freskëta – 3 deri në 6 muaj
Kallamar dhe molusqe – 3 deri në 6 muaj

Produktet e qumështit dhe vezët

Gjalpë – 6 deri në 9 muaj
Margarinë – 12 muaj
Qumësht – 3 deri në 6 muaj
Djathë i freskët – një muaj
Djathë i fortë – 6 muaj Akullore
– 2 muaj
Kos – 1 deri në 2 muaj
Vezë të papërpunuara (pa lëvozhgë) – një muaj

fruta dhe perime

Agrumet – 3 muaj
Fruta të tjera – 9 deri në 12 muaj
Arra – 3 muaj
Perime – nga 8 deri në 12 muaj

Diçka tjetër:

Goulash me mish – 2 deri në 3 muaj
Zierje me mish – 3 deri në 4 muaj
Supa dhe zierje pa mish – 2 deri në 3
muaj Lëng i sapobërë – 6 muaj
Pica – 1 deri në 2 muaj
Erëza dhe barishte të tjera – 12 muaj

LEXO EDHE:

Back to top button