Uji i gazuar është një pije freskuese, por a mund t’ju dëmtojë shumë ky lloj uji?

Uji i gazuar është një pije freskuese, por a mund t'ju dëmtojë shumë ky lloj uji?

Uji i gazuar është një nga pijet e preferuara të shumë njerëzve. Meqenëse uji i gazuar përmban minerale, a duhet të shqetësoheni se shumë ujë i gazuar mund të shkaktojë gurë në veshka?

Gurët në veshka janë depozita jonormale të forta të mineraleve dhe kripërave që formohen në veshka. Gurët në veshka përbëhen nga depozitat e kalciumit dhe oksalateve.

Gurët në veshka mund të jenë të dhimbshëm pasi lëvizin nëpër traktin urinar dhe shkaktojnë bllokim të veshkave.

“Gurët që mbeten në veshka zakonisht nuk shkaktojnë dhimbje, por mund të çojnë në dëmtime të veshkave ose infeksione serioze të traktit urinar”, thotë urologu Scott D. Miller.

Gurët në veshka formohen kur përqendrimi i mineraleve dhe përbërësve që formojnë gurë në urinë bëhet shumë i lartë.

Pra, a mundet uji i gazuar të shkaktojë gurë në veshka?

Uji i gazuar përmban minerale natyrore dhe elementë gjurmë, zakonisht nga burime nëntokësore. Mendimi i gabuar se uji mineral i gazuar shkakton gurë në veshka vjen nga fakti se ai përmban minerale. Megjithatë, këto minerale janë natyrale dhe në doza të vogla. Miller shprehet se sasitë e vogla të mineraleve nuk ndikojnë në formimin e gurëve. Megjithatë, pirja e tepërt e sodës së ëmbël mund të rrisë marrjen e sheqerit, duke rritur rrezikun e disa kushteve, siç është diabeti i tipit 2.

Dr. Miller thekson se kjo lidhje e ujit të gazuar dhe gurëve është një keqkuptim i madh dhe shton se çdo gjë në moderim nuk mund të dëmtojë, duke përfshirë edhe marrjen e ujit të gazuar.

LEXO EDHE:

Back to top button