Urgjentisht për të reduktuar emetimet e dëmshme, kufiri i ngrohjes prej 1.5 gradë është tejkaluar për herë të parë në një vit

Ngrohja globale ka tejkaluar 1.5 gradë Celsius në vit për herë të parë, pohon Zyra e BE-së për Ndryshimet Klimatike Copernicus.

Periudha nga shkurti 2023 deri në janar 2024 arriti në 1.52 gradë ngrohje dhe shkencëtarët po kërkojnë një reduktim të menjëhershëm të emetimeve të dëmshme.

“Kjo e tejkalon shumë atë që është e pranueshme.” Shikoni se çfarë ka ndodhur këtë vit, me një rritje prej vetëm 1.5 gradë – ne kemi parë përmbytje, kemi parë thatësirë, kemi parë valë të nxehtit dhe zjarre në të gjithë botën,” Profesor Bob Watson, ish-kryetar i IPCC , organi i OKB-së për Ndryshimet Klimatike.

Udhëheqësit botërorë u zotuan në bazë të Marrëveshjes së Parisit të vitit 2015 që të përpiqen të kufizojnë rritjen afatgjatë të temperaturës në 1.5 gradë, e cila shihet si çelësi për të shmangur ndikimet më të dëmshme.

Të dhënat e vitit të kaluar nuk e shkelin këtë marrëveshje, por tregojnë për një rritje afatgjatë të ngrohjes.

Sipërfaqja e detit në botë është gjithashtu në temperaturën mesatare më të lartë të regjistruar ndonjëherë, një tjetër shenjë e shkallës së ndryshimeve klimatike rekord, raporton BBC.

Tendenca e ngrohjes afatgjatë është shkaktuar padyshim nga aktivitetet njerëzore, kryesisht djegia e lëndëve djegëse fosile, të cilat çlirojnë gazra që ngrohin planetin, si dioksidi i karbonit.

Megjithatë, studiuesit besojnë se njerëzit ende mund të ndalojnë ngrohjen globale.

Bota ka bërë njëfarë progresi me teknologjitë e gjelbra si burimet e rinovueshme të energjisë dhe automjetet elektrike që përdoren në shumë pjesë të botës dhe duke reduktuar kështu sasinë e dëmeve të shkaktuara nga njerëzit.

LEXO EDHE:

Back to top button