Urtësia e Ajnshtajnit: “Shpirtrat e mëdhenj janë përballur gjithmonë me rezistencë të ashpër nga mendjet mediokre”

Urtësia e Ajnshtajnit: "Shpirtrat e mëdhenj janë përballur gjithmonë me rezistencë të ashpër nga mendjet mediokre"

Një nga fizikantët më të mëdhenj dhe shkencëtarët më të rëndësishëm në historinë e botës, Albert Ajnshtajni, përveç arritjeve të tij shkencore, na la trashëgim edhe shumë urtësi, të cilat duhet të na japin të paktën një mendim në kohën e sotme me vlerat morale. që po shndërrohen në një specie endemike.

Ne ju sjellim disa prej tyre.

1. “Imagjinata është më e rëndësishme se dija. Njohuritë janë të kufizuara. “Imagjinata rrethon të gjithë botën.”

2. “Gjëja më e bukur që mund të përjetojmë është misteriozja”. Është ndjenja themelore që qëndron në origjinën e çdo arti dhe shkence…”

 

 

 

3. “Dallimi midis gjeniut dhe budallallëkut është se gjeniu ka kufijtë e tij.”

4. “Kur një mashkull ulet për një orë me një vajzë të bukur, i duket si një minutë. Por kur ulet për një minutë pranë një sobë të nxehtë, i duket sikur ishte më shumë se një orë. Ky është relativiteti.”

5. “Ne nuk mund t’i zgjidhim problemet ashtu siç i kemi krijuar. Intelektualët i zgjidhin problemet, gjenitë i parandalojnë”.

6. “Mendja është si një parashutë – funksionon vetëm nëse është e hapur.”

 

7. “Nëse nuk mund t’i shpjegoni diçka një gjashtëvjeçari, atëherë nuk e kuptoni vetë”.

 

 

 

8. “Është e rëndësishme të mos ndaloni së bëri pyetje. Kurioziteti ka arsyen e vet të ekzistencës. Njeriu nuk mund të shmangë ndjenjën e frikës ndërsa sodit misteret e përjetësisë, të jetës, të strukturave të mrekullueshme të realitetit. Mjafton të përpiqeni të kuptoni qoftë edhe një pjesë të vogël të atyre sekreteve çdo ditë. Asnjëherë mos hiqni dorë nga kurioziteti i shenjtë.”

9. “Edukimi është ajo që ju mbetet pasi keni harruar gjithçka që keni mësuar në shkollë”.

10. “Sapo ndalon së mësuari, fillon të vdesësh”.

 

 

 

11. “Shpirtrat e mëdhenj janë përballur gjithmonë me rezistencë të ashpër nga mendjet mediokre”.

LEXO EDHE:

Back to top button