Ushqime të lehta për të rritur humorin dhe kur ndiheni të dobët

Kur ndiheni të dobët dhe të shqetësuar, përgatitja e darkës është gjëja e fundit në mendjen tuaj – por ne ende duhet të ushqejmë veten. Ushqimi mund të jetë kyç në formësimin e shëndetit tonë mendor dhe është e mundur që disa ushqime mund të ndihmojnë në faktin për të na bërë të ndihemi më të lumtur, thotë dietologia e regjistruar Natasha Evans.

“Ne mbështetemi te ushqimi që hamë për të na dhënë lëndët ushqyese që na nevojiten për të fuqizuar funksionet në trup”, shpjegon ajo.

“Kërkimet kanë treguar se çështjet e shëndetit mendor si humori i ulët, ankthi dhe depresioni mund të lidhen me nivele të ulëta të lëndëve ushqyese si magnezi, hekuri, zinku dhe vitaminat B6, B12 dhe D. Serotonina, një kimikat që gjendet në tru, dihet se ndikon në disponimin tonë dhe është një domosdoshmëri për shëndetin dhe mirëqenien e përgjithshme. Lauren Lovatt, themeluese e Akademisë së Bimëve dhe autore e librit të gatimit Mind Food mbi recetat për të përmirësuar shëndetin mendor, shpjegon se serotonina nuk vjen drejtpërdrejt nga ushqimi.

Megjithatë, ngrënia e ushqimeve që përmbajnë një aminoacid të njohur si triptofan mund të ndihmojë trupin të prodhojë më shumë serotonin. Prandaj, një mungesë në triptofan mund të shkaktojë uljen e niveleve të serotoninës. Meqenëse 90% e serotoninës në trupin tonë ndodhet në zorrë, Lauren thotë se disa nga mënyrat më të mira për të mbështetur shëndetin tonë të zorrëve është të hamë ushqime të pasura me fibra (si drithërat, frutat, perimet, arra, farat dhe bishtajore) dhe ushqime të fermentuara (të tilla si kimchi, kombucha dhe kos) që ushqejnë bakteret e zorrëve.

Në mënyrë që të prodhojmë më shumë serotonin, ne duhet të mbrojmë zorrët tona, dhe probiotikët janë vërtet të mirë për këtë. Por një sërë ushqimesh është thelbësore që triptofani të jetë efektiv. Plus, trupi gjithashtu duhet të ketë një furnizim me karbohidrate (patate, makarona, bukë), të cilat ofrojnë energjinë e nevojshme për të transportuar triptofanin në tru për të krijuar serotonin.

Pse ka rendesi?
Shëndeti mendor është përkeqësuar që nga fillimi i pandemisë dhe dietat tona mund të mos na ndihmojnë, me ushqimet ultra të përpunuara që përbëjnë pothuajse 60% të konsumit tonë të energjisë, sipas Natasha.

Ushqimet ultra të përpunuara gjithashtu priren të jenë pa lëndë ushqyese dhe janë të pasura me yndyrna pro-inflamatore dhe sheqerna të rafinuar. Këto ushqime, të tilla si karbohidratet e përpunuara, produktet e pjekura, sheqeri dhe ëmbëlsuesit artificialë mund të ndikojnë negativisht në mirëqenien mendore dhe gjithashtu duhet të mbahen në minimum, nëse është e mundur. Por ne duhet t’i lejojmë vetes të hamë ushqimet tona të preferuara thotë Natasha, duke shtuar: “Ushqimi nuk është vetëm për ushqim – është për kënaqësi, lidhje dhe për të krijuar kujtime”.

LEXO EDHE:

Back to top button