Ushqimet dhe ilaçet që nuk duhet t’i përzieni kurrë
A e ndryshon dieta juaj efektivitetin e barnave?

Akti i thjeshtë i pirjes së ilaçit me një pije të nxehtë mund të ndryshojë mënyrën e funksionimit të ilaçit dhe mundësisht të rrezikojë shëndetin tuaj.
Zëvendësuesit në dukje të padëmshëm të kripës dhe lëngjet e frutave gjithashtu mund të ngadalësojnë ose ndryshojnë mënyrën e funksionimit të ilaçit. Edhe mjeku juaj nuk e di se çfarë po hani së bashku me medikamentet që po merrni. Ja çfarë duhet të dini.
Ndërveprimet ushqim-drogë zakonisht ndodhin përmes tre llojeve të ndryshme mekanizmash, thotë Dr. Ronald Strahm, drejtor i Qendrës për Shëndetin dhe Shërimin në Nju Jork.
“Ushqimi mund të rrisë shkallën ose shkallën e përthithjes së barit, të ulë shkallën ose shkallën e përthithjes ose të ketë një efekt të drejtpërdrejtë farmakologjik”, thotë Strahm. (Kjo e fundit i referohet ushqimeve që rrisin ose ulin metabolizmin e barnave). Ushqimet mund të ndikojnë në barnat pa recetë, si dhe medikamentet me recetë.
A ju pelqen kafeja? Ushqimet me shumë aciditet si pijet me kafeinë mund të zvogëlojnë efektivitetin e antibiotikëve si penicilina. Nëse jeni duke marrë penicilinë, mos konsumoni ushqime acidike, të cilat përfshijnë mish, shpendë, kafe, shurup misri dhe sheqer, një orë para ose dy orë pas marrjes së ilaçit. Kinolonet, një klasë e antibiotikëve duke përfshirë ciprofloxacin, levofloxacin dhe të tjerë, mund të merren me stomakun bosh ose me ushqim. Megjithatë, konsumimi i produkteve të qumështit në të njëjtën kohë zvogëlon efektivitetin e tyre. Prisni dy orë para dhe pas marrjes së këtyre antibiotikëve nëse dëshironi të konsumoni produkte qumështi.
Shmangni djathin nëse merrni frenues të monoamine oksidazës. Ato përdoren për të trajtuar depresionin dhe çrregullimet e ankthit dhe mund të reagojnë ndaj ushqimeve të pasura me tiraminë, e cila gjendet në djathrat e pjekur. Përzierja e frenuesve të monoamine oksidazës me ushqime që përmbajnë tiraminë, si djathi ose ushqimet e fermentuara ose turshi, mund të rrisë presionin e gjakut në nivele të rrezikshme. Ushqime të tjera të pasura me tiraminë janë salca e sojës, tofu, miso, fasulet fava, lakër turshi, alkooli, avokado, bananet, ekstraktet e majave dhe rrushi i thatë.

Antikoagulantët si warfarin parandalojnë formimin e mpiksjes së gjakut. Disa ushqime ulin efektivitetin e tyre, ndërsa të tjera zgjasin kohën e koagulimit dhe rrisin rrezikun e gjakderdhjes
“Vaji i peshkut, për shembull, është i shëndetshëm për zemrën, por gjithashtu ka një efekt të lehtë të mpiksjes së gjakut”, thotë Dr. David G. Edelson, profesor i mjekësisë klinike në Kolegjin e Mjekësisë Albert Einstein në Nju Jork. Nga ana tjetër, perimet me gjethe jeshile të errët dhe ushqime të tjera që përmbajnë vitaminë K mund të rrisin koagulimin, ndaj kufizoni ose shmangni spinaqin, brokolin, lakër jeshile, panxharin.
Hani manaferrat ose fruta të tjera në vend të grejpfrutit të mëngjesit nëse merrni ilaçe për uljen e kolesterolit të quajtura statina. Pirja e lëngut të grejpfrutit gjatë marrjes së statinave bën që ilaçi të grumbullohet në trup.
Grejpfruti ngadalëson zbërthimin e ilaçit, duke rezultuar në nivele më të larta dhe probleme të ndryshme shëndetësore. Portokalli mund të ketë një efekt të ngjashëm. Mund të ndodhë dëmtim i mëlçisë dhe, në raste të rralla, dëmtime serioze të veshkave dhe muskujve.
Nëse jeni duke marrë frenues të enzimës konvertuese të angiotenzinës për të ulur presionin e gjakut, mund t’ju duhet gjithashtu të përdorni kripërat e kaliumit si zëvendësues të natriumit.
Problemi është se frenuesit ACE gjithashtu bëjnë që trupi të mbajë kaliumin. Kjo krijon nivele të larta të kaliumit që potencialisht mund të çojë në aritmi kardiake.
Alkooli ndryshon efektin e barit dhe mund të rrisë rrezikun e dëmtimit të mëlçisë me statina, dëmton funksionet mendore dhe motorike në kombinim me medikamente kundër ankthit, irriton stomakun kur merrni bllokues të histaminës. Gjithashtu rrit efektin e narkotikëve dhe beta-bllokuesve. Alkooli është një nga gjërat më të këqija që mund të kombinoni me ilaçe në shumë mënyra. Ilaçet antifungale reagojnë dhunshëm me alkoolin. Ky kombinim mund të shkaktojë të përziera, ngërçe në stomak, dhimbje koke dhe skuqje. Për shumicën e medikamenteve, është mirë që të përmbaheni nga alkooli, dhe veçanërisht nga droga.

Konsultohuni me farmacistin tuaj për të zbuluar se çfarë mund të shkaktojë probleme me një mjekim të caktuar.
Është gjithashtu e rëndësishme të lexoni udhëzimet e ilaçit dhe të njiheni me efektet anësore të mundshme.
Një farmacist dhe një mjek mund të përcaktojnë kur një reagim i caktuar bëhet ose mund të bëhet i rrezikshëm.
– Rrënja e jamballit dhe kontraceptivët oralë
– Barnat për astmën dhe pijet që përmbajnë kafeinë
– Kantarioni dhe shumë ilaçe – konsultohuni me farmacistin tuaj
– Rrënja e valerianës dhe alkooli
– Merrni ilaçin me një gotë të plotë me ujë, përveç nëse tregohet ndryshe në udhëzime.
– Shmangni marrjen e vitaminave ose mineraleve në të njëjtën kohë me marrjen e ilaçit.
– Mos gëlltisni ilaçe me pije të nxehta dhe mos i përzieni në pije të nxehta.
-Mos merrni kurrë ilaçe me alkool.
– Mos i hapni kapsulat dhe mos e përzieni përmbajtjen e tyre me ushqimin.
– Lexoni të gjitha udhëzimet dhe paralajmërimet që vijnë me ilaçin.