Ushqimet më të dëmshme për punën e gjëndrës tiroide – duhen shmangur
Ushqimet më të dëmshme për punën e gjëndrës tiroide – duhen shmangur

Problemet e tiroides janë një nga kushtet më të zakonshme shëndetësore në botë. Mosfunksionimi i duhur i gjëndrës tiroide mund të ulë ndjeshëm cilësinë e jetës tuaj, ndaj do të ishte mirë të ndiqni terapinë dhe dietën e rekomanduar nga mjekët.
Sëmundjet autoimune zakonisht shkaktojnë mosfunksionim të gjëndrës tiroide. Kjo do të thotë se sistemi imunitar po prodhon antitrupa që shkaktojnë keqfunksionimin e gjëndrës tiroide. Dy gjendjet më të njohura janë tiroiditi i Hashimotos (jo aktiv) dhe sëmundja e Graves (mbiaktive).
Është gjithashtu e rëndësishme të theksohet se kjo gjendje shfaqet më shpesh tek gratë, veçanërisht pas lindjes ose gjatë menopauzës.
Shumë njerëz kohët e fundit kanë zgjedhur një dietë pa gluten, sepse ajo është një “shkasë” e fortë për sëmundjet autoimune. Shkakton shumë inflamacion në trup dhe te disa njerëz mund të shkaktojë që sistemi imunitar të prodhojë antitrupa që sulmojnë organet ose indet e veta.
Nëse ndaloni së konsumuari ushqime që përmbajnë gluten, funksioni juaj i tiroides duhet të përmirësohet. Gjendet tek elbi, thekra, gruri dhe ushqime të ngjashme, ndaj është pjesë përbërëse e shumë ushqimeve.
Nëse trupi juaj nuk i toleron produktet më të mira të qumështit, kjo do të thotë se lëndët ushqyese të tyre nuk do të shpërbëhen siç duhet. Në këtë rast, mund të inkurajojë rritjen e mikrobeve të dëmshme në sistemin tuaj të tretjes, si bakteret e këqija, majatë dhe kërpudhat.
Dihet se sheqeri është i dëmshëm për funksionin e tiroides. Sheqeri nxit inflamacionin në trup, por gjithashtu përkeqëson sëmundjet autoimune dhe inkurajon infeksionet e zorrëve. Nëse rreshtimi i zorrëve është i tejmbushur me mikrobe të dëmshme, ato do të shkaktojnë inflamacion të rreshtimit të zorrëve.
Lakra, brokoli, lulelakra, lakra jeshile dhe lakrat e Brukselit nuk duhet të hahen në sasi të mëdha, veçanërisht jo të gjalla. Këto perime përmbajnë substanca të quajtura goitrogjene që mund të parandalojnë gjëndrën tiroide nga thithja e jodit.
Shumica e sojës së kultivuar është e modifikuar gjenetikisht, kështu që në përgjithësi duhet ta shmangni atë në dietën tuaj. Përveç kësaj, është më e vështirë për t’u tretur dhe proteinat që përmban nuk mund të përthithen plotësisht. Përbërësit e tij shkaktojnë acarim të mukozës së zorrëve dhe ngadalësojnë përthithjen e jodit.