Ushqimet më të dëmshme për punën e gjëndrës tiroide – duhen shmangur

Ushqimet më të dëmshme për punën e gjëndrës tiroide – duhen shmangur

Problemet e tiroides janë një nga kushtet më të zakonshme shëndetësore në botë. Mosfunksionimi i duhur i gjëndrës tiroide mund të ulë ndjeshëm cilësinë e jetës tuaj, ndaj do të ishte mirë të ndiqni terapinë dhe dietën e rekomanduar nga mjekët.

Kur bëhet fjalë për këtë gjendje, dihet se mosfunksionimi i saj mund të vështirësojë rënien në peshë, por kjo nuk është pasoja e vetme. Domethënë, përveç kësaj, mund të keni probleme me tretjen, por edhe të ndjeni lodhje të vazhdueshme.

Sëmundjet autoimune zakonisht shkaktojnë mosfunksionim të gjëndrës tiroide. Kjo do të thotë se sistemi imunitar po prodhon antitrupa që shkaktojnë keqfunksionimin e gjëndrës tiroide. Dy gjendjet më të njohura janë tiroiditi i Hashimotos (jo aktiv) dhe sëmundja e Graves (mbiaktive).

Është gjithashtu e rëndësishme të theksohet se kjo gjendje shfaqet më shpesh tek gratë, veçanërisht pas lindjes ose gjatë menopauzës.

Gluteni

Shumë njerëz kohët e fundit kanë zgjedhur një dietë pa gluten, sepse ajo është një “shkasë” e fortë për sëmundjet autoimune. Shkakton shumë inflamacion në trup dhe te disa njerëz mund të shkaktojë që sistemi imunitar të prodhojë antitrupa që sulmojnë organet ose indet e veta.

Nëse ndaloni së konsumuari ushqime që përmbajnë gluten, funksioni juaj i tiroides duhet të përmirësohet. Gjendet tek elbi, thekra, gruri dhe ushqime të ngjashme, ndaj është pjesë përbërëse e shumë ushqimeve.

produktet e qumështit

Nëse trupi juaj nuk i toleron produktet më të mira të qumështit, kjo do të thotë se lëndët ushqyese të tyre nuk do të shpërbëhen siç duhet. Në këtë rast, mund të inkurajojë rritjen e mikrobeve të dëmshme në sistemin tuaj të tretjes, si bakteret e këqija, majatë dhe kërpudhat.

Sheqeri

Dihet se sheqeri është i dëmshëm për funksionin e tiroides. Sheqeri nxit inflamacionin në trup, por gjithashtu përkeqëson sëmundjet autoimune dhe inkurajon infeksionet e zorrëve. Nëse rreshtimi i zorrëve është i tejmbushur me mikrobe të dëmshme, ato do të shkaktojnë inflamacion të rreshtimit të zorrëve.

Sasi të mëdha të lakrës së papërpunuar

Lakra, brokoli, lulelakra, lakra jeshile dhe lakrat e Brukselit nuk duhet të hahen në sasi të mëdha, veçanërisht jo të gjalla. Këto perime përmbajnë substanca të quajtura goitrogjene që mund të parandalojnë gjëndrën tiroide nga thithja e jodit.

Soja

Shumica e sojës së kultivuar është e modifikuar gjenetikisht, kështu që në përgjithësi duhet ta shmangni atë në dietën tuaj. Përveç kësaj, është më e vështirë për t’u tretur dhe proteinat që përmban nuk mund të përthithen plotësisht. Përbërësit e tij shkaktojnë acarim të mukozës së zorrëve dhe ngadalësojnë përthithjen e jodit.

LEXO EDHE:

Back to top button