Ushqimi që duhet të hamë rregullisht kundër kolesterolit “të keq”
Studimi i fundit mbi thjerrëzat sugjeron se ato mund të kenë përfitime shëndetësore për njerëzit me rrezik të lartë të sëmundjeve metabolike, të cilat autorët i përcaktojnë si ato me një bel më të madh dhe nivele të larta të triglicerideve pas ngrënies.

Hulumtimi, i publikuar në janar të këtij viti, zbuloi një lidhje midis konsumit të përditshëm të thjerrëzave gjatë 12 javëve dhe reduktimit të LDL (“e keqe”) dhe kolesterolit total dhe niveleve të sheqerit në gjak pas një vakti.
Kolesteroli i lartë, sheqeri në gjak dhe inflamacioni mund të luajnë një rol kyç në sëmundjet kardiovaskulare, diabetin dhe sëmundje të tjera kronike.
“Ky informacion ndihmon më tej në zhvillimin e strategjive dietike të bazuara në bishtajore për të reduktuar rrezikun e sëmundjeve dhe për të ngadalësuar ose rikthyer progresin e sëmundjeve metabolike në popullatat në rrezik”, shkruajnë autorët në studim. Bishtajoret i referohen thjerrëzave dhe farave të tjera të thara të ngrënshme të bishtajoreve, të tilla si fasulet, bizelet dhe qiqrat.
Gastroenterologu Dr. Will Bulsiewicz tha për Health se studimi ishte i kufizuar sepse përfshinte vetëm 38 persona dhe të gjithë pjesëmarrësit ishin në rrezik të lartë për sëmundje metabolike. Sidoqoftë, gjetjet janë në përputhje me hulumtimet e mëparshme që shikojnë masa të ngjashme, shtoi ai.
Ndërsa studime të tjera kanë hetuar efektet shëndetësore të konsumit të thjerrëzave, studiuesit vunë në dukje se pak studime janë fokusuar në atë se si thjerrëzat ndikojnë në masat e gjera të shëndetit metabolik. Studimet që shqyrtojnë pasojat e bërjes së thjerrëzave një pjesë të madhe të dietës kanë qenë gjithashtu të pakta.

Për të mbushur boshllëkun e njohurive, shkencëtarët krijuan një provë 12-javore duke krahasuar efektet e një vakti me bazë thjerrëza dhe një vakt me bazë mishi në rezultatet metabolike. Ata udhëzuan gjysmën e pjesëmarrësve që të hanin një vakt që përmbante rreth 150 gram thjerrëza çdo ditë për shtatë ditë. Pjesëmarrësit e tjerë hëngrën vakte të ngjashme me gjelin e detit ose pulën në vend të thjerrëzave.
Pjesëmarrësit morën gjithashtu teste gjaku dhe plotësuan anketat rreth zakoneve të tyre të të ngrënit dhe gjendjes shëndetësore. Përveç zbulimit se ata që hanin thjerrëza kishin shëndet më të mirë metabolik, studiuesit zbuluan gjithashtu se grupi që hante thjerrëza nuk kishte probleme më serioze gastrointestinale.
“Rezultatet tona sugjerojnë se konsumi i përditshëm i thjerrëzave mund të jetë i dobishëm në reduktimin e kolesterolit dhe përgjigjet glicemike dhe inflamatore pas ngrënies, pa shkaktuar stres gastrointestinal”, vunë në dukje autorët.