Vetëm 3 persona në planet mund të udhëtojnë pa pasaportë – mes tyre nuk është Papa

Të gjithë në botë kanë nevojë për një pasaportë për të hyrë në një vend tjetër. Nga Papa, Mbretëresha Camilla, te kryeministrat dhe krerët e shteteve, të gjithë duhet ta veshin atë kur të largohen nga vendi. Megjithatë, janë tre persona në botë që mund të udhëtojnë pa pasaportë.

Ata janë Mbreti i Mbretërisë së Bashkuar, Perandori i Japonisë dhe gruaja e tij. Këtë privilegj e gëzonte më parë Mbretëresha Elizabeta II, përpara se djali i saj Charles të bëhej mbret.

Mbreti Charles III nuk ka pasaportë. Mbretëresha Elizabeth II, nëna e mbretit Charles, gjithashtu nuk e kishte kurrë këtë dokument. Sipas normave të ndjekura nga qeveria e Mbretërisë së Bashkuar të Britanisë së Madhe dhe Irlandës së Veriut, pasaporta britanike lëshohet në emër të monarkut; prandaj nuk është e nevojshme që monarku ta ketë një të tillë. Megjithatë, të gjithë anëtarët e tjerë të familjes mbretërore, përfshirë Mbretëreshën Camilla dhe Princin William, duhet të mbajnë një pasaportë sa herë që udhëtojnë nga MB. Për më tepër, Mbreti Charles nuk ka nevojë as për një patentë për të vozitur në MB ose jashtë saj.

Pasi erdhi në fron, sekretari i mbretit Charles u shkroi të gjitha vendeve përmes Ministrisë së Jashtme se Charles ishte tani Mbreti i Mbretërisë së Bashkuar dhe duhet të lejohej të udhëtonte kudo me respekt të plotë dhe pa kufizime.

Pasaporta japoneze është një nga më të fuqishmet në botë, aktualisht renditet e 6-ta në listën e pasaportave më të fuqishme. Ndërsa qytetarët japonezë mund të vizitojnë më shumë se 170 vende pa vizë, monarku japonez nuk ka nevojë as për një pasaportë për të udhëtuar. Perandori Naruhito dhe gruaja e tij, Perandoresha Masako, janë të lirë të udhëtojnë jashtë vendit pa pasaportë.

Një dokument zyrtar i vitit 1971 thoshte se do të ishte shumë e papërshtatshme të lëshohej një pasaportë për Perandorin ose Perandoreshën. Dokumenti shtonte gjithashtu se do të ishte shumë e papërshtatshme që perandori t’i nënshtrohej procedurave të imigrimit ose vizave duke përdorur një pasaportë si një qytetar i zakonshëm.

Perandori dhe perandoresha duhet të paraqesin vetëm një dokument nga ministria pas mbërritjes në çdo vend. Ministria e Punëve të Jashtme të Japonisë njofton vendin për vizitën e tyre shumë më herët.

LEXO EDHE:

Back to top button