Vetëm të pasurit do të pinë shëllirë këtë dimër
Një kilogram lakër këtë vit ka arritur 30 denarë, ndërsa vitin e kaluar ka kushtuar dyfish më shumë - 15 denarë për kilogram.

Kjo është një nga rritjet më të mëdha të çmimeve të perimeve në vitet e fundit dhe praktikisht i detyron konsumatorët të heqin dorë nga konservimi tradicional i lakrës.
“Çmimi është rritur sipas inflacionit dhe papastërtisë së përgjithshme”. Si prodhues kemi shumë shpenzime për farat, plehrat, ujin, transportin dhe taksat. Nuk mund të shesim nën çmim”, thotë një fermer nga Jurumleri i Shkupit, i cili mbjell rreth dy hektarë lakër çdo vit.
Pensionisti Petar Siljanovski nga Shkupi, nga ana tjetër, ankohet se çmimi i lakrës është shumë i lartë dhe se këtë vit nuk do t’i mbushin fuçitë me lakër dhe nuk do të pijë shëllirë.
“Lakra është shumë e dobishme për shëndetin dhe imunitetin, veçanërisht gjatë një pandemie. Por me këtë çmim nuk mund ta përballoj. Kam pension 15 mijë denarë dhe gjysmën nuk mund ta shpenzoj për lakra”, thotë ai.
Sipas statistikave të Entit Shtetëror të Statistikave, çmimet e perimeve në shtator 2023 ishin 15% më të larta se çmimet e shtatorit 2022.
Por jo vetëm Petari, por edhe shumë pensionistë të tjerë përballen me të njëjtin problem.
Elena Mickovska, pensioniste nga Autokomanda, thotë se këtë vit për herë të parë nuk po bën shtëpi dimërore për shkak të kostos.
“Çdo vit bëja lakër, speca, ajvar, maligano, panxhar dhe perime të tjera dimërore. Por tani çmimet janë shumë të larta dhe nuk mund ta përballoj. Më paguan më shumë blerja e produkteve të gatshme nga dyqani, edhe pse nuk janë aq të shijshme dhe të shëndetshme”, thotë ajo.
Lakra është një nga perimet dimërore më të njohura në Maqedoni, e cila përdoret për të përgatitur gatime të ndryshme, si sarma, pita, zelnik e të tjera.
Lakra është gjithashtu e pasur me vitaminë C dhe antioksidantë të tjerë, të cilët përmirësojnë aftësinë mbrojtëse të trupit. Por me këtë çmim shumë njerëz do të duhet të heqin dorë nga ky ushqim tradicional.