Vitamina D është çelësi për parandalimin e zhvillimit të demencës

Vitamina D është çelësi për parandalimin e zhvillimit të demencës

Një studim i ri gjithëpërfshirës zbuloi se njerëzit që marrin suplemente të vitaminës D kanë më pak gjasa të zhvillojnë demencë sesa ata që nuk e marrin, botuar në revistën Alzheimer’s & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring.

Hulumtimi, i kryer nga shkencëtarë nga Britania dhe Kanadaja, përfshiu 12,400 pjesëmarrës të cilët ishin mesatarisht 71 vjeç. Të gjithë subjektet u zbuluan se ishin të shëndetshëm në fillim të studimit dhe nuk vuanin nga demenca.

Rreth 4600, ose 37 për qind, thanë se marrin suplemente të vitaminës D, të cilat përfshijnë një kombinim të kalciumit dhe vitaminës D, kolekalciferolit (vitaminë D3) dhe ergokalciferolit (D2).

Dhjetë vjet pas fillimit të studimit, demenca ishte zhvilluar në gati 2670 pjesëmarrës në studim.

Nga pacientët me demencë, vetëm 679, ose 25 për qind, morën suplemente të vitaminës D, dhe 75 për qind, ose 2,000 nuk morën.

U zbulua se në grupin e pjesëmarrësve që morën suplemente të vitaminës D, kishte 40 për qind më pak diagnoza të demencës në krahasim me pjesën tjetër të subjekteve.

“Studimi tregoi se fillimi i hershëm i suplementeve të vitaminës D mund të jetë veçanërisht i dobishëm në parandalimin e rënies njohëse,” tha Zahinur Ismail, një profesor në Universitetin e Calgary dhe autori kryesor i studimit.

Marrja e sasive të mëdha të vitaminave mund të jetë e dëmshme

Interesante, hulumtimi zbuloi gjithashtu se suplementet e vitaminës D përfituan më shumë nga nëngrupe të caktuara të pjesëmarrësve në studim: gratë, njerëzit me aftësi normale njohëse në krahasim me njerëzit e diagnostikuar më parë me dëmtim të lehtë njohës dhe njerëzit që nuk janë bartës të gjenit. APOE-e4 . .

Shkencëtarët sqaruan se afërsisht 40-65 për qind e të sëmurëve nga çmenduria mbartin këtë gjen dhe lidhet me rregullimin e metabolizmit të lipideve dhe rrit rrezikun e zhvillimit të sëmundjes.

Studiuesit besojnë se bartësit e këtij gjeni thithin vitaminën D nga zorrët, e cila mund të ndikojë negativisht në efektivitetin e suplementeve ushqimore.

“Parandalimi ose vonimi i zhvillimit të demencës është thelbësor duke pasur parasysh numrin në rritje të njerëzve të prekur”, tha Byron Criss, një neuroshkencëtar, bashkëautor i studimit dhe pedagog në Universitetin e Exeter. “Lidhja me vitaminën D në këtë studim sugjeron se marrja e një suplementi të vitaminës D mund të jetë shumë e dobishme në parandalimin ose vonimin e zhvillimit të demencës”.

Në disa vende, ku njerëzit janë më pak të ekspozuar ndaj rrezeve të diellit në muajt e dimrit, rekomandohet marrja e vitaminës D dhe mënyra e vetme për të kuptuar nëse keni mungesë të kësaj vitamine është një test gjaku.

Nutricionistët sugjerojnë që njerëzit që duan të fillojnë të marrin suplemente të vitaminës D të konsultohen fillimisht me mjekun e tyre, pasi marrja e tepërt në disa raste mund të rezultojë në kapsllëk, nauze, të vjella, çorientim dhe ngërçe të muskujve.

LEXO EDHE:

Back to top button