Vizatimi më i vjetër i shpellës i zbuluar në Indonezi

Një pikturë në një mur shpelle në ishullin indonezian të Sulawesi duket të jetë prova më e vjetër e tregimit piktural në art, kanë njoftuar shkencëtarët nga një universitet australian dhe institucione shkencore indoneziane.

Shkencëtarët nga Universiteti Griffith i Australisë, Instituti Kombëtar i Kërkimeve dhe Agjencia e Inovacionit të Indonezisë (BRIN) dhe Universiteti i Kryqit të Jugut zbuluan një vizatim shpellë që përshkruante figura njerëzore dhe një derr të egër.

Shpella ndodhet në ishullin Sulawesi në një zonë karstike të dominuar nga një substrat karbonat, kryesisht gëlqeror. vite më parë, duke e bërë atë shembullin më të vjetër me datë të besueshme të artit të shpellave në botë dhe artin më të hershëm narrativ.

“Rezultatet tona janë befasuese: asnjë nga imazhet e njohura të Epokës së Akullit në Evropë nuk është aq e vjetër sa kjo, përveç disa vendeve të diskutueshme në Spanjë. Kjo është gjithashtu hera e parë që arti shkëmbor në Indonezi tejkalon moshën 50,000 vjeçare”, tha udhëheqësi i kërkimit Adi Agus Octaviana.

Adam Broom, i cili drejton kërkimin me të, tha se zbulimi çon në përfundimin se tregimi ishte një nga pjesët kryesore të kulturës së hershme artistike njerëzore në Indonezi.

“Njerëzit ndoshta kanë treguar histori për shumë më gjatë se ato 51.200 vjet, por meqenëse fjalët nuk mund të fosilizohen, ne mund të mbështetemi vetëm në prova indirekte si pikturimi i skenave nga jeta artistikisht, dhe Sulawesi tani është dëshmia më e vjetër e tillë e njohur për arkeologjinë.” , tha Broome.

LEXO EDHE:

Back to top button