Qyteti që është më afër hapësirës: ndodhet në 5100 metra mbi nivelin e detit dhe njerëzit atje jetojnë mesatarisht vetëm deri në 35 vjet

Qyteti që është më afër hapësirës: ndodhet në 5100 metra mbi nivelin e detit dhe njerëzit atje jetojnë mesatarisht vetëm deri në 35 vjet

La Rinconada është vendi më i populluar në botë dhe qyteti më i afërt me hapësirën. Ndodhet në Andet peruane në 5100 metra mbi nivelin e detit, dhe ka 50 për qind më pak oksigjen, për këtë arsye është quajtur “vendi më djallëzor në botë”.

Në një video që është parë më shumë se 50 milionë herë, YouTuber-i dhe regjisori i dokumentarëve Ruhi Kenneth tregoi se si duket jeta në qytetin mbi retë dhe nuk është aspak e lehtë (të paktën për të huajt), transmeton LadBible.

Gjegjësisht, në këtë lartësi ekstreme atmosfera është dukshëm më e rrallë, prandaj jetëgjatësia është 35 vjet. Popullsia lokale jeton me vetëm 50 për qind të niveleve normale të oksigjenit. Megjithatë, trupat e tyre kanë evoluar për të prodhuar dy herë më shumë qeliza gjaku se të tjerët.

– Në këtë djerrinë, asnjë pemë nuk mund të mbijetojë për shkak të presionit të ulët. Ky qytet në Andet peruane është edhe 300 metra më i lartë se Mont Blanc, maja më e lartë e Alpeve Evropiane. Larg botës moderne, është një vend ku krimi dhe rreziku janë gjithmonë afër – shpjegoi Kenneth.

Në video shihet se ai sapo ka zbritur nga taksi është kthyer nga ai dhe kur është zgjuar në mëngjes është ndjerë shumë i lodhur. I dhimbte fyti nga ajri i thatë dhe buzët i ishin çarë. Edhe pse ishte verë, rrugët ishin me akull dhe erë, dhe mbeturinat shiheshin në të gjithë qytetin.

La Rinconada – Foto: Wikimedia Commons

Aty njerëzit jetojnë në “kasolle metalike” pa energji elektrike, gjë që është shumë shqetësuese kur temperatura bie deri në -10 gradë në dimër. Kenneth gjithashtu vuri re se shumica e njerëzve përdorin banja dhe dushe publike sepse nuk kanë ujë të rrjedhshëm në shtëpitë e tyre. Megjithatë, ka një arsye të mirë pse disa pranojnë të jetojnë në kushte kaq të vështira.

– Njerëzit vijnë në këtë vend të ashpër vetëm për një arsye – ari. Rreth 50.000 njerëz u vendosën këtu, mes pirgjeve të plehrave, duke ëndërruar për pasuri – shpjegoi ai.

Meqë ra fjala, qyteti ndodhet pranë një miniere ari dhe mes viteve 2001 dhe 2009, kur çmimi i arit u rrit me 235 për qind, popullsia u rrit me 30 mijë banorë.

LEXO EDHE:

Back to top button