Zbulimet e reja në fizikë sugjerojnë se po jetojmë në një simulim

Zbulimet e reja në fizikë sugjerojnë se po jetojmë në një simulim

Era e kafesë. Rrezet e diellit në një mëngjes të hershëm të verës. Zhurma e erës në pyll. E gjithë kjo, sipas një argumenti filozofik të botuar në 2003, mund të jetë po aq reale sa pikselat në një ekran. Domethënë, sipas hipotezës së simulimit, ne mund të jetojmë në një realitet imagjinar; gjithçka që ne përjetojmë është në të vërtetë një model i diçkaje tjetër.

Megjithëse ishte thjesht një mendim apo eksperiment filozofik, ekspertët u përpoqën të shihnin nëse kishte vërtet ndonjë të vërtetë në të dhe zbuluan se kishte. Ligji i dytë i infodinamikës, i shpikur nga fizikani Melvin Wopson i Universitetit të Portsmouth dhe matematikani Serban Lepadatu i Institutit Jeremiah Horrocks të Matematikës, Fizikës dhe Astronomisë në MB, mbështet idenë se gjithçka që përjetojmë është thjesht një model i sofistikuar i disa bukurive. kompjuter i fuqishëm.

“Zbulimi i ligjit të dytë të dinamikës së informacionit (infodinamika) në vitin 2022 siguroi mjete të reja dhe interesante kërkimore në kryqëzimin e fizikës dhe informacionit,” shkruan Wopson, siç raportohet nga Science Alert .

“Në këtë punim, ne rishqyrtojmë ligjin e dytë të infodinamikës dhe aplikimin e tij në informacionin dixhital, informacionin gjenetik, fizikën atomike, simetritë matematikore dhe kozmologjinë, dhe sigurojmë prova shkencore që mbështesin hipotezën e simuluar të universit,” shton ai.

Cili është ligji i dytë i infodinamikës?

Ligji i dytë i infodinamikës i Wopson dhe Lepadatu bazohet në ligjin e dytë të termodinamikës, i cili thotë se çdo proces natyror në univers do të rezultojë në një humbje të energjisë dhe një rritje në çrregullimin, ose entropinë, të sistemit. Wopson (i cili propozoi që informacioni të shihej si një formë e materies) priste që e njëjta gjë do të ishte e vërtetë për sistemet e informacionit dhe se lloji i shqetësimit të tyre duhet të rritet me kalimin e kohës.

Megjithatë, pasi studioi dy sisteme të ndryshme informacioni, ruajtjen e të dhënave dixhitale dhe gjenomin e ARN-së, ai zbuloi se nuk ishte kështu dhe se ligji i dytë i infodinamikës kërkonte në fakt që “entropia e informacionit” të mbetej e njëjtë apo edhe të zvogëlohej me kalimin e kohës. Moti.

“Menjëherë kuptova se ky zbulim kishte implikime të gjera në disiplina të ndryshme shkencore. Kështu që doja të testoja ligjin dhe të shihja nëse, duke e zhvendosur atë nga sfera e filozofisë në shkencën kryesore, ai mund të mbështeste më tej hipotezën e simulimit, “thotë Wopson.

Prandaj, Wopson analizoi sekuencat e ARN-së të varianteve të ndryshme të SARS-CoV-2. Ai zbuloi se të gjitha variantet e analizuara pas mutacioneve kishin një rënie në entropinë e informacionit. Gjetjet sugjerojnë gjithashtu se ekziston një mekanizëm që rregullon mutacionin sipas ligjit të dytë të infodinamikës dhe se nuk është çështje rastësie.

Ai zbuloi gjithashtu se elektronet në një atom janë rregulluar në mënyrë të tillë që të minimizojnë entropinë e informacionit. Wopson shton se ligji i dytë i infodinamikës mund të shpjegojë gjithashtu simetrinë e kudogjendur në univers; e cila ekziston si në një fjollë të vogël bore ashtu edhe në strukturën e një galaktike të madhe spirale.

Simetria e kudondodhur

“Parimet e simetrisë luajnë një rol të rëndësishëm në ligjet e natyrës, megjithëse nuk është plotësisht e qartë pse.” “Gjetjet e mia tregojnë se simetria e lartë korrespondon me gjendjen më të ulët të entropisë së informacionit, duke shpjeguar potencialisht pse natyra priret të jetë simetrike,” thotë Wopson.

“Ky proces, ku hiqet informacioni i panevojshëm, është i ngjashëm me fshirjen ose kompresimin e kodit të panevojshëm për të kursyer hapësirën e ruajtjes dhe për të optimizuar konsumin e energjisë – që nga ana tjetër mbështet hipotezën se ne po jetojmë në një simulim”, shton ai.

Hapi tjetër është konfirmimi eksperimental i këtyre gjetjeve. Nëse jetojmë në një simulim, atëherë informacioni është blloku themelor i ndërtimit të universit dhe, siç sugjeroi Wopson më herët, mund të ketë masë. Nëse është kështu, ai mund të zbulohet përmes shkatërrimit të informacionit në përplasjet grimca-antigrimca.

Hulumtimi Ligji i dytë i infodinamikës dhe implikimet e tij për hipotezën e simuluar të universit u botua në revistën AIP Physics.

LEXO EDHE:

Back to top button