Zbulohen gjurmë të aktivitetit vullkanik në Hënë

Shkencëtarët kinezë kanë gjetur gjurmë të aktivitetit vullkanik në mostrat e marra nga Hëna, raporton Nature Astronomy.

Gjatë analizës së mostrave të marra nga sonda Chang’e-5, u gjetën shtatë minerale, unike në formë, ngjyrë dhe karakteristika të tjera. Ekspertët besojnë se ata ndoshta kanë hyrë në zonën e Oceanus Procellarum nga diku tjetër dhe janë hedhur në sipërfaqe nga një përplasje asteroidi.

Ekzaminimi i mëtejshëm kimik i grimcave tregoi se disa nga mostrat ishin me origjinë vullkanike.

Përveç kësaj, ata kanë një përbërje kimike atipike që nuk gjendet në regolitët e tjerë të njohur vullkanikë (shkëmbinj heterogjenë). Shkencëtarët besojnë se ato u formuan si rezultat i një sërë shpërthimesh vullkanike në të kaluarën.

Në maj të vitit 2022, shkencëtarët amerikanë sugjeruan se hëna mund të ketë fshehur shtresa akulli me rezerva të mëdha uji, të krijuara si rezultat i një sërë shpërthimesh masive vullkanike që shpërthyen retë e avullit të ujit. 

LEXO EDHE:

Back to top button