Zbulohet peshk me rekord botëror: 3.6 metra i gjatë dhe peshon gati 4 tonë

Një peshk i madh i oqeanit i zbuluar pranë ishujve Portugez Azores ka vendosur një rekord të ri botëror për peshën.

Nemani i detit gati 3 tonësh u zbulua më 9 dhjetor 2021 teksa u la i pajetë nga dallgët në brigjet e ishullit Faial të Azores, por peshkatarët vendosën ta çonin në breg në mënyrë që shkencëtarët ta studionin në detaje. Ata kryen një nekropsi dhe përcaktuan se ishte një ekzemplar shumë i rrallë.

Gjatë nekropsit të peshkut gjigant diellor – Mola alexandrini, u konstatua se gjatësia e tij ishte 3.6 metra, dhe pesha e tij ishte rreth 2744 kilogramë. Është ekzaminuar edhe përmbajtja e stomakut, janë marrë mostrat e ADN-së së saj dhe janë dërguar për analiza të mëtejshme. Autori kryesor i studimit, José Nunu Gomes-Pereira, shpjegoi se si peshku i ngordhur ishte dikur një “ekzemplar i mrekullueshëm” dhe shtoi se dukej edhe më i tmerrshëm në ujë.

Rekordi i mëparshëm botëror mbahej nga një ekzemplar i të njëjtës specie, i kapur në Japoni në vitin 1996, i cili peshonte 2300 kilogramë, sipas Librit të Rekordeve Guinness. Edhe para këtyre dy ekzemplarëve të zbuluar, kjo specie peshku mendohej të ishte një nga më të mëdhenjtë në botë, megjithëse më herët specia ishte klasifikuar gabimisht si individë jashtëzakonisht të mëdhenj të gjumit të zakonshëm të oqeanit – Mola mola. Megjithatë, ajo që ata kanë në të vërtetë të përbashkët është se ata shpesh zhyten në sipërfaqen e oqeaneve – prandaj emri i peshkut diellor.

Shkencëtarët sot supozojnë se ata e bëjnë këtë për t’u ngrohur përpara se të zhyten në thellësi – ujërat e errëta dhe të ftohta ku ata gjuajnë për ushqim. Shembuj të mëdhenj janë gjetur në ujërat anembanë botës, edhe pse ato në përgjithësi rriten në gjysmën e madhësisë së ekzemplarit më të madh të parë në fund të vitit të kaluar.

Nga ana tjetër, peshkatarët në Kamboxhia në maj të këtij viti arritën të kapin peshkun më të madh të ujërave të ëmbla në botë – Urogimnus polilepis, 4 metra i gjatë dhe peshon rreth 300 kilogramë.

Studimi u botua në Journal of Fish Biology.

LEXO EDHE:

Back to top button