Zbulohet pse lumenjtë e Alaskës po bëhen portokalli

Zbulohet pse lumenjtë e Alaskës po bëhen portokalli

Lumenjtë e Alaskës janë kthyer në portokalli vitet e fundit. Pasi u vërejt për herë të parë në vitin 2018, fenomeni vazhdon.

Në një hulumtim të botuar në revistën “Communications Earth & Environment”, shkencëtarët zbulojnë se arsyeja e ndryshimit të ngjyrës së lumenjve është ndryshimi i klimës dhe imazhet satelitore të vitit 2008 konfirmojnë se disa rrugë ujore po ndryshojnë nga të qarta në portokalli.

Ekologu John O’Donnell përshkruan se në disa vende ujërat duken si lëng portokalli.

Arktiku po ngrohet dhe ngricat e tij të përhershme po shkrihen. Kur kjo ndodh, acidet dhe metalet, zinku, nikeli, bakri, kadmiumi, hekuri dhe alumini çlirohen nga toka dhe për shkak të motit, ato ekspozohen ndaj ujit dhe oksigjenit.

Ky proces bën që metalet, veçanërisht hekuri, të ndryshken, duke i kthyer lumenjtë një ngjyrë të shurdhër portokalli-kafe, shpjegojnë studiuesit. Janë identifikuar 75 lumenj dhe përrenj që janë kthyer në ngjyrë portokalli në afro 1000 kilometra rrugë ujore në vargmalin Brooks të Alaskës Veriore. Disa janë ngjyrosur aq thellë sa ngjyra e tyre mund të shihet nga hapësira.
Shumë lumenj në Alaskë tani janë të varfëruar nga salmon për shkak të rritjes së temperaturave të ujit dhe faktorëve të tjerë, që ndikojnë në komunitetet vendase dhe jetesën e tyre.
reki
Foto: NPS/Jon O’Donnell

Shkrirja e permafrostit shoqërohet gjithashtu me çlirimin e viruseve të ngrira prej kohësh dhe sasive të mëdha të karbonit të ruajtur. Në disa zona, shkrirja destabilizon sipërfaqen e tokës dhe lëvizja e tokës shkakton probleme pasi ndikon në infrastrukturë.

LEXO EDHE:

Back to top button