Zvogëloni marrjen e këtyre ushqimeve nëse keni presion të ulët të gjakut

Zvogëloni marrjen e këtyre ushqimeve nëse keni presion të ulët të gjakut

Presioni i ulët i gjakut, i njohur gjithashtu si hipotension, mund të shkaktojë një sërë simptomash si marramendje, lodhje, dobësi dhe ulje të përqendrimit.

Ndërsa ka shumë mënyra për të përmirësuar presionin e ulët të gjakut, dieta luan një rol kyç. Disa ushqime mund të ndihmojnë në normalizimin e presionit të gjakut dhe disa të tjera ulin presionin e gjakut, gjë që mund të përkeqësojë simptomat.

Ushqime me shumë kripë dhe produkte të përpunuara industrialisht

Edhe pse zakonisht rekomandohet reduktimi i marrjes së kripës, në disa raste, si presioni i ulët i gjakut, kripa mund të ndihmojë në rritjen e tij. Megjithatë, marrja e tepërt e kripës, veçanërisht nga ushqimet e përpunuara industrialisht, mund të ketë efekt të kundërt, duke rritur rrezikun e presionit të lartë të gjakut dhe sëmundjeve të zemrës.

Ushqimet e përpunuara përmbajnë sasi të larta kripe, e cila mund të shkaktojë mbajtjen e ujit në trup, gjë që mund të shkaktojë luhatje të presionit të gjakut. Shmangni produktet shumë të përpunuara si supa e çastit, ushqimi i shpejtë, patate të skuqura, kripura me kripë dhe mallra të konservuara, të cilat shpesh përmbajnë përmbajtje të lartë kripe. Në vend të kësaj, përqendrohuni në ushqime të freskëta dhe ushqime të plota që nuk përmbajnë shumë kripë.

Sheqerna të rafinuar

Marrja e tepërt e sheqernave të rafinuara dhe karbohidrateve të përpunuara (si buka e bardhë, ëmbëlsirat dhe ëmbëlsirat) mund të shkaktojë ndryshime të papritura në nivelet e sheqerit në gjak, të cilat mund të ndikojnë negativisht në stabilitetin e presionit të gjakut. Këto ushqime mund të shkaktojnë ulje të nivelit të energjisë dhe marramendje, veçanërisht te njerëzit me presion të ulët të gjakut.

Këto ushqime nuk kanë vlerë të konsiderueshme ushqyese, dhe kështu nuk kontribuojnë në shëndetin e përgjithshëm. Shmangni ëmbëlsirat, ëmbëlsuesit artificialë, ëmbëlsirat, drithërat me sheqer dhe ushqimet e përpunuara që përmbajnë sasi të mëdha sheqeri. Zëvendësoni ato me burime natyrore të energjisë si frutat, perimet dhe drithërat.

Ushqime të skuqura të pasura me yndyrna trans

Ushqimet e skuqura dhe yndyrat trans – që gjenden shpesh në ushqimet e përpunuara dhe ushqimet e shpejta – mund të ndikojnë negativisht në shëndetin kardiovaskular. Këto yndyrna kontribuojnë në mpiksjen e gjakut, gjë që mund të shkaktojë ulje të rrjedhjes së gjakut dhe përkeqësim të simptomave të presionit të ulët të gjakut, si lodhja dhe dobësia.

Për të reduktuar marrjen e këtyre ushqimeve, shmangni ushqimet e skuqura, patate të skuqura, ushqimet e shpejta dhe ushqimet e gatshme që përmbajnë sasi të mëdha yndyrnash trans. Këto yndyrna gjithashtu mund të rrisin rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe të rrisin kolesterolin. Zgjidhni yndyrna të shëndetshme si vaji i ullirit, avokadot dhe arrat, të cilat mbështesin shëndetin e zemrës dhe enëve të gjakut.

LEXO EDHE:

Back to top button