​Operacionet estetike krijojnë tri lloje të sëmundjeve të rrezikshme


Një total prej 550,000 implantesh të gjirit janë vendosur çdo vit në SHBA, 70.000 prej të cilave kanë një strukturë të butë, e cila është deklaruar shumë e rrezikshme nga shkencëtarët amerikanë.

Ky lloj implanti i gjirit shkakton shfaqjen e limfomës qelizore të madhe BIA-ALCL.

Kanceri mund të zhvillohet në një kapsulë rreth një implanti të silikonit me xhel që përdoret në rindërtimin e gjirit pas mastektomisë ose në shtimin estetik të gjirit.

Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave ka zbuluar 660 raste të shfaqjes së kancerit limfatik te gratë me gjinj të implantuar që nga viti 2010 në këtë vend.

Ky trend i shfaqjes së kancerit në pacientët e operuar për implantimin e gjinjve artificialë dhe të gjinjve është vërejtur gjatë gjashtë vjetëve të fundit, ku pati një rritje të numrit të pacientëve në 246 raste të reja.

Sit uata është aq e rrezikshme sa që Administrata e Ushqimit dhe Barnave e SHBA-së u ka dërguar një letër profesionistëve të kujdesit shëndetësor.

“Ne duam të sigurojmë që të gjithë ofruesit që trajtojnë pacientët me implante të gjirit të kenë informacione mbi identifikimin, diagnozën dhe trajtimin e kësaj sëmundje”, thuhet në letër.

Ajo që është më bezdisëse për këtë sëmundje të re është njohja shkencore që koha mesatare e kaluar midis operacionit të gjirit, vendosjes së implanteve dhe diagnozës së limfomës kryesore të qelizave BIA-ALCL është 9.2 vjet.

Është një periudhë shumë e gjatë për zbulimin e hershëm të kësaj sëmundje. Dhe së dyti, kjo sëmundje e implanteve të silikonit shkakton sëmundje të tjera, të tilla si artriti dhe skedorma.

LEXO EDHE:

Back to top button