10 qytetet me nivel më të lartë jetese në Europë

10 qytetet me nivel më të lartë jetese në Europë

Nëse po mendoni të zhvendoseni në një qytet të ri për vitin e ri, Evropa ofron disa opsione tërheqëse.

Për herë të tretë në pesë vitet e fundit, Vjena zë vendin e parë në Indeksin Global të Jetesueshmërisë 2022, raporti vjetor i publikuar nga The Economist Intelligence Unit (EIU).

Viena u rendit në “Top 10”, sa i përket cilësisë së jetës.

Kopenhaga pason Vjenën në vendin e dytë, me Zyriun që zë vendin e tretë me Calgary në Kanada.

Jo shumë prapa është Gjeneva në numrin gjashtë, e ndjekur nga Frankfurti në shtatë. Amsterdami siguroi numrin nëntë.

Por këtë vit, 10 qytetet më të mira janë gjithashtu ato që kanë arritur “të kthehen në normalitet” me më pak kufizime për COVID-19.

Kriteret që cilësohet një qytet i jetueshëm:

Koncepti i jetesës vlerëson se cilat qytete në mbarë botën ofrojnë kushtet më të mira të jetesës.

Raporti përcakton sasinë e sfidave që mund t’i paraqiten një individi në çdo vend të caktuar dhe më pas krahason rezultatet ndërmjet vendndodhjeve.

Çdo qyteti i është caktuar një vlerësim për rehati relative për mbi 30 faktorë në pesë kategori të përgjithshme: stabilitet, kujdes shëndetësor, kulturë, mjedis, arsim dhe infrastrukturë.

LEXO EDHE:

Back to top button