10 ushqimet më të pashëndetshme që hamë çdo ditë

Shpesh nuk i kushtojmë vëmendje dietës sonë derisa diçka të ndryshojë drastike në shëndetin tonë, siç është një atak në zemër ose një diagnozë e kancerit.

Ju mund të bëni diçka sot dhe të eliminoni disa nga këto ushqime vdekjeprurëse nga dieta juaj. Fjala e vjetër “ti je ajo që hani” nuk mund të ishte më e vërtetë. Ushqimi që hani ndikon në shumë sisteme trupore, duke përfshirë funksionin e organeve dhe strukturën e trupit. Aditivët toksikë të njohur përdoren në shumë ushqime dhe për fat të keq, këta përbërës paraqesin rrezik për sistemin tonë imunitar dhe shëndetin e përgjithshëm.

Këtu janë 10 ushqimet më vdekjeprurëse që hani çdo ditë:

1. Margarinë

Gjalpi është konsideruar si armik prej vitesh, por studiuesit tani konfirmojnë se margarina është shkaku i problemeve shëndetësore. Margarina është bërë nga vajra bimore të hidrogjenizuara, është e pasur me yndyrna trans dhe studime të shumta e kanë lidhur atë me një rrezik të shtuar të sëmundjeve të zemrës dhe kancerit. Në vend të kësaj, është më mirë të konsumoni gjalpë, si dhe vaj ulliri dhe kokosi organik.

2. Produkte delikate

Nga sallami te hot dogët, mishrat e përpunuar kanë marrë shumë vëmendje negative vitet e fundit, veçanërisht si pjesë e hulumtimit të kancerit. Studime të shumta kanë konfirmuar lidhjen midis mishit të përpunuar dhe kancerit, me një shkallë veçanërisht të lartë të kancerit kolorektal.

Në fakt, Instituti Amerikan i Kancerit ka zbuluar se ngrënia e një hot dog në ditë (ose 50 gramë mish të përpunuar) rrit rrezikun e kancerit kolorektal me 21%. Në vend që të paketoni vetëm atë që dini për kancerogjenët, kimikatet sintetike dhe konservantët toksikë, zgjidhni mish të freskët.

3. Drithërat për mëngjes

Të gjithë i pëlqejnë drithërat, janë mënyra më e shpejtë dhe më e lehtë për të përgatitur mëngjesin, por janë jashtëzakonisht të pashëndetshme. Çdo ditë, miliona fëmijë hanë drithëra të paketuara plot me sheqer për mëngjes. Drithërat e paketuara duket se përmbajnë “sasi jo të shëndetshme” të vitaminës A, zinkut dhe niacinës dhe disa produkte kanë më shumë se 30% të marrjes ditore për të rriturit.

4. Patate të skuqura

Nuk është sekret që patatet e skuqura nuk janë pjesë e asnjë plani ushqimor të shëndetshëm. Është plot kalori, yndyrë dhe natrium. Një dietë me pak natrium është thelbësore për një zemër të shëndetshme, pasi konsumimi i mbi 2,300 miligramë (një lugë çaji të plotë) kripë në ditë mund të çojë në presion të lartë të gjakut, i cili është një faktor rreziku serioz për sëmundjet kardiovaskulare.

5. Pasta të papjekura dhe ëmbëlsira të gatshme

Është shumë më e lehtë të rrëmbesh një kuti me ëmbëlsira apo ëmbëlsira sesa të shqetësohesh me receta të ndryshme, por për sa i përket shëndetit është një zgjedhje e keqe. Edhe një herë, ky ushqim i shpejtë përgatitet me vajra të hidrogjenizuar, siç është vaji i palmës, dhe në këtë mënyrë rrit marrjen e substancave trans. Sigurisht, sheqeri është një shqetësim i madh, pasi lidhet me një sërë sëmundjesh, duke përfshirë kancerin dhe sëmundjet e zemrës.

6. Ushqimi pa yndyrë

Nga kosi te qumështi, ushqimet pa yndyrë janë të njohura, por studiuesit kanë zbuluar efektet e vërteta shëndetësore të këtyre ushqimeve. Këto ushqime përdoren si një “alternativë e shëndetshme”, dhe përmbajtja e yndyrës zëvendësohet kryesisht nga sheqeri, ëmbëlsuesit artificialë ose shurupi i misrit me fruktozë të lartë. Mos harroni, yndyrnat nuk janë armiku, ju duhet një sasi e caktuar yndyre për të ushqyer trupin dhe mendjen tuaj.

7. Patate të skuqura, ushqime të shpejta dhe të skuqura

Çdo gjë e skuqur thellë duhet të shmanget, duke përfshirë edhe patate të skuqura. Patatet tashmë janë plot me niseshte, e cila kur skuqet në vaj të thellë rrit nivelin e sheqerit në gjak. Siç mund ta imagjinoni, kombinimi i patateve me vajra dhe kripëra të nxehta nuk përmirëson profilin tuaj ushqyes. Në vend që të hani patate të skuqura, zgjidhni patate të pjekura. Dhe nëse jeni kaq adhurues i patate të skuqura, provoni patate të skuqura të pjekura, vështirë se do ta vini re ndryshimin.

8. Akullore

Edhe pse keni dëgjuar shumë herë se akullorja është e shëndetshme, konet e mbushura dhe akullorja nuk janë pjesë e një diete të ekuilibruar. Akullorja mund të rrisë insulinën dhe trigliceridet, të rrisë presionin sistolik të gjakut dhe rrahjet e zemrës dhe të bëjë që trombocitet të ngjiten në gjak, gjë që mund të shkaktojë bllokime dhe mpiksje gjaku në enët e vogla të gjakut në zemër dhe të zvogëlojë rrjedhën e gjakut. Këto kushte mund të “shkaktojnë në çast një atak në zemër” nëse rrjedhja e gjakut në zemër nuk përmirësohet.

9. Djathë

Nëse vërtet dëshironi të zvogëloni rrezikun e sëmundjeve të zemrës, hiqni çedarin nga sanduiçët. Produktet e qumështit kremoz janë kontribuesi më i madh i yndyrave të ngopura në dietë, të cilat përbëjnë 8.5% të vakteve tona mesatare. Studime të shumta kanë lidhur marrjen e lartë të yndyrës me arteriet e bllokuara dhe dhimbjen në zemër.

10. Bukë e bardhë

Prej kohësh dihet se buka e bardhë nuk siguron bollëkun e lëndëve ushqyese që mund të sigurojë buka me drithëra. Jo vetëm që heqja e kësaj buke nga dieta juaj do t’ju ndihmojë të tkurni stomakun tuaj, por gjithashtu do të ndihmojë në parandalimin e sëmundjeve të zemrës. Ndryshe nga drithërat e papërpunuara, drithërat e rafinuara (që gjenden në bukën e bardhë) nuk përmbajnë fibra, minerale dhe yndyrna të shëndetshme që përmirësojnë shëndetin e zemrës.

LEXO EDHE:

Back to top button