Në 10 vitet e ardhshme do të jetoni në hënë!

Ka një shans të mirë që njerëzit të jetojnë në Hënë që në fillim të kësaj dekade, tha NASA për BBC

Howard Hu, menaxher i programit për sonden hënore Orion, thotë se habitatet hënore do të nevojiten për të mbështetur misionet e ardhshme.

Sipas NASA-s, nisja e raketës SLS në bordin e Orionit në misionin Artemis është “historike për fluturimet në hapësirë”. Orioni është aktualisht 134,000 kilometra larg Hënës.

“Është hapi i parë që kemi ndërmarrë në eksplorimin afatgjatë të hapësirës së thellë, jo vetëm për Shtetet e Bashkuara, por për botën”. Dhe nuk mendoj se kjo është një ditë historike vetëm për NASA-n, por për të gjithë njerëzit që e duan fluturimin në hapësirë ​​dhe eksplorimin e hapësirës”, tha Hu për BBC.

“Ne po kthehemi në Hënë, po punojmë për një program të qëndrueshëm dhe ky është në fakt një mjet që do t’i çojë njerëzit në Hënë”, shtoi ai.

Nëse fluturimi aktual është i suksesshëm, fluturimi tjetër do të jetë me njerëz, dhe më pas do të ketë një të tretë ku astronautët do të zbresin përsëri në Hënë.

Një nga fazat më kritike të misionit është kthimi i sigurt i Orionit në Tokë. Anija kozmike do të hyjë në atmosferë me një shpejtësi prej 38,000 km/h, ose 32 herë më shumë se shpejtësia e zërit. Pjesa e poshtme e mburojës do të ekspozohet ndaj temperaturave deri në 3000 gradë Celsius.

Pasi komponentët dhe sistemet e Artemis janë testuar dhe provuar se janë të sigurta, Hu thotë se plani i NASA-s është që njerëzit të jetojnë në Hënë që në fillim të kësaj dekade.

Një nga arsyet e kthimit në Hënë është të zbulohet nëse ka ujë në polin e saj jugor, sepse ky mund të kthehet në lëndë djegëse për anijet kozmike që shkojnë më thellë në hapësirë, për shembull në Mars.

“Ne do të dërgojmë njerëz në sipërfaqe dhe ata do të jetojnë në sipërfaqe dhe do të bëjnë shkencë. “Do të jetë shumë e rëndësishme për ne që të mësojmë të jetojmë përtej orbitës së Tokës dhe më pas të bëjmë një hap të madh kur të shkojmë në Mars”, tha Hu.

Kapsula Orion është planifikuar të kthehet në Tokë më 11 dhjetor. Le të shpresojmë që misioni të jetë i suksesshëm.

 

LEXO EDHE:

Back to top button