13 mars 1781 – Astronomi William Herschel zbuloi planetin Uran

Në këtë ditë, më 13 mars 1781, Sir William Herschel, një astronom anglez me origjinë gjermane, zbuloi papritur planetin e shtatë të madh të Sistemit Diellor, i cili u quajt Urani

Urani u vëzhgua në shumë raste përpara njohjes së tij si planet, por në përgjithësi u keqinterpretua si një yll. Ndoshta vëzhgimi më i hershëm i njohur ishte nga Hipparchus, i cili në 128 para Krishtit. është e mundur që ai e regjistroi atë si një yll për katalogun e tij të yjeve, i cili më vonë u përfshi në Almagestin e Ptolemeut. Shikimi më i hershëm i caktuar ishte në vitin 1690, kur John Flamsted e vëzhgoi atë të paktën gjashtë herë, duke e kataloguar atë si Demi 34. Astronomi francez Pierre Charles Le Monnier vëzhgoi Uranin të paktën dymbëdhjetë herë midis 1750 dhe 1769, duke përfshirë katër netë radhazi.

Ashtu si planetët klasikë, Urani është i dukshëm me sy të lirë, por nuk u njoh kurrë si planet nga vëzhguesit e lashtë për shkak të errësirës dhe orbitës së ngadaltë. Sir Herschel njoftoi zbulimin e tij më 13 mars 1781, duke zgjeruar kufijtë e njohur të Sistemit Diellor për herë të parë në histori, duke e bërë Uranin planetin e parë të zbuluar me teleskop.

Urani ka rrezen e tretë më të madhe planetare dhe masën e katërt më të madhe planetare në Sistemin Diellor. Urani është i ngjashëm në përbërje me Neptunin, dhe të dy kanë përbërje kimike që ndryshojnë nga ato të gjigantëve më të mëdhenj të gazit, Jupiterit dhe Saturnit. Për këtë arsye, shkencëtarët shpesh i klasifikojnë Uranin dhe Neptunin si “gjigantë të akullit” për t’i dalluar nga gjigantët e gazit. Atmosfera e Uranit është e ngjashme me Jupiterin dhe Saturnin në përbërjen e tij kryesore të hidrogjenit dhe heliumit, por përmban më shumë elementë si uji, amoniaku dhe metani, së bashku me gjurmët e hidrokarbureve të tjera. Është atmosfera planetare më e ftohtë në Sistemin Diellor, me një temperaturë minimale prej 49 K (−224 °C; −371 °F) dhe ka një strukturë komplekse reje me shtresa me ujë që mendohet se përbën retë më të ulëta dhe metanin që mbush retë. Pjesa e brendshme e Uranit është e përbërë kryesisht nga akulli dhe shkëmbi.

Urani është i vetmi planet, emri i të cilit rrjedh drejtpërdrejt nga një figurë nga mitologjia e lashtë greke, nga versioni latin i perëndisë greke të qiellit Uranas.

LEXO EDHE:

Back to top button