26 gushti, data e lindjes së Nënë Terezës

26 gushti, data e lindjes së Nënë Terezës

Data 26 gusht është datëlindja e humanistes së njohur shqiptar, Shën Nënë Terezës.

Anjezë Gonxhe Bojaxhiu ishte një murgeshë dhe misionare katolike, me prejardhje shqiptare.

Ajo u lind në Shkup, asokohe qendra e Vilajetit të Kosovës në Perandorinë Osmane. Pasi jetoi në vendlindje për 18 vjet, ajo u shpërngul në Irlandë dhe më pas në Indi, ku jetoi pjesën më të madhe të jetës së saj.

Nënë Tereza themeloi Misionarët e Bamirësisë, një kongregacion katolik, i cili në vitin 2012 kishte më shumë se 4,500 motra dhe ishte aktiv në 133 shtete.

Nënë Tereza është nderuar me çmimet dhe nderimet më të larta, duke përfshirë Çmimin Nobel për Paqe.

Shën Nënë Tereza ka ndërruar jetë më 5 shtator të vitit 1997, në Kalkutë të Indisë.

LEXO EDHE:

Back to top button