4 kafshët me helmin me veprim më të shpejtë!

Kafshët helmuese kanë tërhequr gjithmonë kureshtjen e shkencëtarëve dhe adhuruesve të natyrës. Por a keni menduar ndonjëherë se cilat kafshë kanë helmin me veprim më të shpejtë?

Portali Science Insider prezantoi katër kafshë me helmin më të shpejtë në botë dhe që të katër jetojnë në Australi. Gjatë llogaritjes së helmit të kujt është më vdekjeprurës dhe më i shpejtë, ata morën parasysh forcën e helmit, dozën që hyjnë në trupin e njeriut dhe shpejtësinë e shpërndarjes.

4. Merimanga me gyp të Sidneit

Në vendin e katërt është një merimangë. Kujtojmë se në Tokë ka më shumë se 40 mijë lloje merimangash dhe shumica e tyre janë helmuese, por vetëm disa prej tyre përbëjnë rrezik për jetën e njeriut.

Më e rrezikshmja prej tyre është merimanga me gyp të Sidneit (Atrax robustus). Helmi i tij është 60 herë më i fortë se cianidi dhe nëse kafshohet mund të vdesësh brenda një ose dy ore. Helmi sulmon sistemin nervor, i cili mbingarkohet dhe përfundimisht mbyllet.

3. Gjarpëri lindor me ngjyrë kafeje

Merimangat nuk janë të vetmit banorë helmues të Australisë, e cila është shtëpia e 20 nga 25 gjarpërinjtë më vdekjeprurës në botë, duke përfshirë gjarpërin lindor kafe (Pseudonaja textilis), i cili është përgjegjës për vdekjet më të mëdha nga kafshimi i gjarpërinjve në Australi. Helmi i tij është tetë mijë herë më i fortë se cianidi dhe mund të vrasë një person në më pak se një orë. Ai gjithashtu sulmon sistemin nervor dhe e ngadalëson atë derisa të fiket. Në të njëjtën kohë, helmi përmban një komponent të koagulimit të gjakut.

2. Oktapod me unaza blu

Oktapodi me unaza blu (Hapalochlaena lunulata) ka një helm një mijë herë më të fortë se cianidi. Një person mund të vdesë nga ky helm brenda 20 minutave. Bakteret në pështymën e tij krijojnë një neurotoksinë jashtëzakonisht të fortë që paralizon muskujt. Sapo paraliza të arrijë në diafragmë dhe muskujt rreth brinjëve, duhen vetëm disa minuta që të ndodhë vdekja.

1. Grerëzë deti

Megjithatë, një nga kafshët detare të Australisë është vrasësi i fundit, helmi i të cilit është më i shpejtë dhe më efektiv kur bëhet fjalë për viktimat e tij.

Bëhet fjalë për një kandil deti, i ashtuquajturi grenzë deti (Chironex fleckeri). Helmi i tij nuk është më helmuesi, ai është “vetëm” dy mijë herë më i fortë se cianidi, por ata që prekeshin nga kjo krijesë vdiqën brenda 15 minutave. Kjo për shkak se tentakulat e tyre janë të mbuluara me shigjeta të vogla helmuese, të quajtura nematociste, që nxjerrin toksina që ndalojnë zemrën.

LEXO EDHE:

Back to top button