6 mënyra se si ajri toksik po ndikon në shëndetin tonë mendor

6 mënyra se si ajri toksik po ndikon në shëndetin tonë mendor

Ndiheni të stresuar dhe të zymtë ndërsa cilësia e ajrit vazhdon të përkeqësohet në Indinë e Veriut? Ndotja e ajrit mund të ndikojë në shëndetin tuaj mendor.

Ndryshimet e humorit dhe acarimi i lehtë janë disa nga shenjat.

Ndotja e tepërt, veçanërisht në qytete, mund të shkaktojë stres afatgjatë dhe rritje të ankthit. Hormonet e stresit çlirohen kur jemi të ekspozuar vazhdimisht ndaj ndotësve, zhurmës dhe ajrit të kontaminuar, gjë që ka një efekt negativ në shëndetin tonë mendor. Teknikat e rregullta të reduktimit të stresit si ndërgjegjja, meditimi dhe joga mund t’i ndihmojnë individët të përballen me stresin dhe ankthin, shkruan Hindustan Times.

Hulumtimet kanë treguar një lidhje midis rrezikut të rritur të çrregullimeve të humorit dhe depresionit dhe ndotjes së ajrit. Funksionimi i trurit mund të ndikohet nga ndotësit, të cilët mund të ndryshojnë gjendjen shpirtërore dhe funksionin kognitiv. Rritja e cilësisë së ajrit të brendshëm, ulja e ekspozimit ndaj ndotësve të jashtëm dhe marrja e ndihmës profesionale kur përjetoni shqetësime të humorit janë hapa thelbësorë për të trajtuar depresionin dhe çrregullimet e humorit që lidhen me ndotjen.

Ekspozimi ndaj ndotjes, veçanërisht ekspozimi ndaj grimcave të imta (PM2.5), është shoqëruar me një rrezik më të lartë të çrregullimeve neurodegjenerative si çmenduria dhe Alzheimeri, si dhe demenca. Reduktimi i ekspozimit ndaj ndotjes së ajrit përmes pastruesve të ajrit, ajrosjes së duhur dhe ndryshimeve të stilit të jetesës, si mbajtja e maskave në zona shumë të ndotura, mund të ndihmojë në mbrojtjen e shëndetit njohës.

Ndotja akustike nga trafiku dhe aktivitetet industriale, në veçanti, mund të prishë modelet e gjumit dhe të çojë në çrregullime të gjumit si pagjumësia dhe apnea e gjumit. Strategjitë e reduktimit të zhurmës si izolimi i banesave, vendosja e tapave të veshit dhe përdorimi i makinerive të zhurmës së bardhë mund të ndihmojnë në përmirësimin e cilësisë së gjumit.

Nivelet e larta të ndotjes mund të dekurajojnë aktivitetet në natyrë dhe ndërveprimet sociale për shkak të shqetësimeve shëndetësore, duke çuar në ndjenja izolimi dhe vetmie. Promovimi i angazhimit të komunitetit dhe krijimi i hapësirave publike më të pastra e të gjelbra mund të inkurajojë ndërveprimin social.

Rritja e nervozizmit dhe sjellja agresive janë lidhur me ndotjen e ajrit, gjë që mund të ndikojë në marrëdhëniet personale dhe mirëqenien e përgjithshme. Praktikimi i teknikave të menaxhimit të zemërimit, qëndrimi i informuar për cilësinë e ajrit lokal dhe mbrojtja për ajër më të pastër mund të ndihmojë në luftimin e nervozizmit dhe agresionit të lidhur me ndotjen.

LEXO EDHE:

Back to top button