6 shenja që tregojnë se po hani shumë kripë

Është e vështirë të imagjinohet që kripa, një nga erëzat më të njohura dhe më të zakonshme të përdorura në mbarë botën, nuk shtohet në shumicën e pjatave.

Kripa u jep shije më të mirë pjatave, por është e rëndësishme të bëni kujdes që të mos e teproni. Nëse konsumohet shumë kripë, mund të shkaktojë probleme me funksionin e veshkave dhe presionin e lartë të gjakut, por edhe të shkaktojë probleme të vogla si dhimbje koke. Këta janë treguesit më të zakonshëm që tregojnë se po konsumoni shumë kripë në dietën tuaj.

Presioni i lartë i gjakut

Konsumimi i tepërt dhe i shpeshtë i kripës mund të shkaktojë presion të lartë të gjakut, i cili është një nga shkaqet kryesore të sëmundjeve të zemrës, goditjes në tru dhe problemeve me veshkat. Kripa ruan ujin në qarkullimin e gjakut, rrit volumin e gjakut dhe krijon më shumë presion në muret e enëve të gjakut, raporton Health Shots.

Shpesh keni etje

Konsumimi i tepërt i kripës mund të ketë efekt që t’ju bëjë të ndiheni shumë të etur. Kjo ndodh sepse kripa e tërheq ujin nga qelizat dhe futet në qarkullimin e gjakut për të holluar natriumin e tepërt, duke shkaktuar përgjigjen e etjes së trupit që ndonjëherë nuk ndalet edhe pas disa gotave ujë.

Probleme me veshkat

Marrja e tepërt e kripës mund të stresojë veshkat, të cilat luajnë një rol kyç në filtrimin e natriumit të tepërt nga gjaku. Me kalimin e kohës, kjo mund të dobësojë funksionin e veshkave dhe të rrisë rrezikun e sëmundjeve të veshkave, raporton Health Shots.

Ënjtje e pjesëve të caktuara të trupit

Ata që e teprojnë me marrjen e kripës mund të kenë probleme me ënjtjen. Marrja e tepërt e kripës mund të shkaktojë mbajtje të lëngjeve në trup, duke çuar në ënjtje të duarve, këmbëve, kyçeve ose barkut. Ënjtja ndodh sepse trupi ruan ujë në mënyrë që të ketë lëngje të mjaftueshme për shkak të marrjes së tepërt të kripës.

Rrahje të tepërta dhe të parregullta të zemrës

Konsumimi i tepërt i kripës mund të shkaktojë një rrahje të parregullt dhe të tepruar të zemrës dhe të prishë ekuilibrin e elektroliteve të trupit. Një çekuilibër i elektroliteve si natriumi dhe kaliumi mund të çojë në mbingarkesë dhe rrahje të zemrës, të cilat mund të shkaktojnë rrahje të parregullta të zemrës, veçanërisht te njerëzit me sëmundje të zemrës.

Dhimbje koke të forta

Konsumimi i tepërt i kripës mund të kontribuojë dhe të shkaktojë dehidrim dhe ndryshime në rrjedhën e gjakut. Tek disa njerëz, mund të shkaktojë dhimbje koke të forta dhe migrenë që i pengojnë ata të funksionojnë normalisht, raporton Health Shots.

LEXO EDHE:

Back to top button