Romakët shpikën bikinin 16 shekuj para francezëve

Në vitin 1946 në Paris, inxhinieri Louis Rier promovoi kostumin e banjës së grave me dy pjesë , të cilin ai e quajti bikini. Është bërë në bazë të idesë së Jacques Heim. Por a e kanë shpikur vërtet bikinin këta francezë?

Një mozaik i shekullit të 4-të nga Villa Romana del Casale në Siçili në dhomën e quajtur “Dhjetë vajza të reja” tregon vajza të reja duke bërë ushtrime të ndryshme sportive dhe duke marrë çmime. Veshjet e vajzave janë në mënyrë konfuze të ngjashme me bikinit moderne. Me këtë, miti i rrënjosur gabimisht në tekstet shkollore, i cili portretizon bikinin si një shpikje të shekullit të 20-të, shembet si një shtëpi me letra.

Ja si duket një rindërtim i një bikini të lashtë romak bazuar në një mozaik nga Villa Romana del Casale në Siçili:

Villa Romana del Casale është një vend arkeologjik rreth 3 kilometra nga qyteti i Piazza Armerina, në pjesën jugore të ishullit. Pallati është i mbushur me mozaikë dhe afreske, prandaj në vitin 1997 UNESCO e shpalli vendin një trashëgimi kulturore botërore. Ajo datohet në fillim të shekullit të 4-të, por ka shumë të ngjarë që bikini tek romakët të ketë ekzistuar edhe më parë.

LEXO EDHE:

Back to top button