Penda e zogut të zhdukur shitet me shifrën marramendës në ankand!

Penda e zogut të zhdukur shitet me shifrën marramendës në ankand!

Një pendë e vetme e zogut Huia të Zelandës së Re tashmë të zhdukur, ka vendosur një rekord botëror pasi u shit për 46,521,50 dollarë NZD (28,417 dollarë, 22,409 £) në një ankand.

Penda, që fillimisht pritej të shkonte deri në 3,000 dollarë, theu rekordin e mëparshëm që ishte për një pendë të së njëjtës specie me 450%.

Zogu huia ishte i shenjtë për popullin Maori. Puplat e tyre shpesh mbaheshin si koka nga krerët dhe familjet e tyre dhe gjithashtu dhuroheshin ose tregtoheshin.

I fundit që është parë ka qenë në vitin 1907, por pamjet e pakonfirmuara u raportuan për njëzet deri në tridhjetë vjet pas kësaj, sipas Muzeut të Zelandës së Re.

Huia ishte një zog këngëtar i vogël i familjes së zogjve në Zelandën e Re dhe ishte i njohur për aftësitë e tij të kërcimit dhe pendën e bukur, i cili dallohet për majën e bardhë përgjatë skajit.

Penda e shitur të hënën ishte “në gjendje të mrekullueshme”, thotë Leah Morris, Shefja e Arteve Dekorative në Shtëpinë e Ankandeve Webb.

“Ajo ka ende shkëlqimin e saj shumë të dallueshëm dhe nuk ka pasur dëmtime nga insektet”, tha ajo për BBC.

Ajo shton se shtëpia e ankandeve e ka kornizuar pendën me një xham mbrojtës UV dhe me letër arkivore, që do të thotë se do të ketë një jetëgjatësi të pafundme.

Penda është e regjistruar si një taonga tuturu nën një sistem për të mbrojtur objektet e bëra Maori. Vetëm koleksionistët që kishin licencë në sistem u lejuan ta blinin dhe nuk mund të largohen nga vendi pa leje nga Ministria e Kulturës dhe Trashëgimisë.

Interesi dhe entuziazmi i lartë nga Zelanda e Re ndihmuan gjithashtu në rritjen e çmimit.

Në të kaluarën, pendët huia ishin një shenjë statusi për njerëzit Maori. Zogu i rrallë para ardhjes së evropianëve, u bë një objektiv për koleksionistët dhe tregtarët e modës pasi fitoi popullaritet në mesin e atyre që erdhën në Zelandën e Re, gjë që çoi në zhdukjen e tij, sipas Muzeut të Zelandës së Re.

LEXO EDHE:

Back to top button