8 arsye të mira pse duhet të përfshini karafilin në dietën tuaj të përditshme
Karafili është një erëz e gjithanshme që u jep shije vakteve duke ofruar përfitime shëndetësore. Ju mund ta njihni atë si një nga përbërësit kryesorë në bukën e xhenxhefilit, në verën e zier ose si një erëz kryesore në kuzhinën indiane.

Studimet e kafshëve kanë zbuluar se përbërësit në karafil mund të kenë disa përfitime shëndetësore, duke përfshirë mbështetjen e shëndetit të mëlçisë dhe ndihmën për të stabilizuar nivelet e sheqerit në gjak.
Karafili përmban fibra, vitamina dhe minerale, kështu që përdorimi i karafilit të plotë ose të bluar për t’i dhënë shije ushqimit tuaj mund të sigurojë disa lëndë ushqyese të rëndësishme. Një lugë çaji (rreth 2 gram) karafil të bluar përmban: 6 kalori, 1 gram karbohidrate, 1 gram fibra, 55% të vlerës ditore të manganit dhe 2% të vlerës së vitaminës K.
Përveç që përmban disa vitamina dhe minerale të rëndësishme, karafili është i pasur me antioksidantë, të cilët reduktojnë stresin oksidativ. Ato përmbajnë gjithashtu përbërjen eugenol, i cili është treguar se vepron si një antioksidant natyral.
Disa kërkime sugjerojnë se përbërësit që gjenden në karafil mund të ndihmojnë në mbrojtjen kundër kancerit. Një studim zbuloi se ekstrakti i karafilit ndihmon në ndalimin e rritjes së tumorit dhe promovon vdekjen e qelizave të kancerit. Eugenoli i gjetur në karafil është treguar gjithashtu se ka veti antikancerogjene.
Karafili ka veti antimikrobike, që do të thotë se mund të ndihmojë në ndalimin e rritjes së baktereve. Një studim zbuloi se vaji esencial i karafilit vret tre lloje të zakonshme bakteresh, duke përfshirë Escherichia coli, një lloj bakteri që mund të shkaktojë helmim nga ushqimi. Gjithashtu, vetitë antibakteriale parandalojnë rritjen e baktereve në zgavrën e gojës.
Hulumtimet tregojnë se përbërjet e dobishme në karafil mund të ndihmojnë në shëndetin e mëlçisë. Komponimi eugenol mund të jetë veçanërisht i dobishëm për mëlçinë. Një studim i kafshëve ushqeu minj me përzierje të sëmundjes së mëlçisë yndyrore që përmbajnë vaj karafil ose eugenol. Të dyja përzierjet përmirësonin funksionin e mëlçisë, reduktuan inflamacionin dhe reduktuan stresin oksidativ.
Fatkeqësisht, kërkimet mbi efektet hepatoprotektive të karafilit dhe eugjenolit tek njerëzit janë të kufizuara. Megjithatë, një studim i vogël zbuloi se marrja e suplementeve të eugenolit për një javë uli nivelet e glutathione-S-transferazës (GST), një familje enzimash të përfshira në detoksifikimin që shpesh është një shënues i sëmundjes së mëlçisë.
Hulumtimet tregojnë se përbërësit e gjetur në karafil mund të ndihmojnë në mbajtjen nën kontroll të sheqerit në gjak. Një studim i kafshëve zbuloi se ekstrakti i karafilit ndihmoi në uljen e niveleve të sheqerit në gjak te minjtë diabetikë.
Masa e ulët kockore është një gjendje që prek rreth 43 milionë njerëz të moshuar vetëm në Shtetet e Bashkuara dhe mund të çojë në zhvillimin e osteoporozës, e cila mund të rrisë rrezikun e frakturave. Studimet e kafshëve kanë treguar se disa nga përbërësit në karafil ndihmojnë në ruajtjen e masës kockore.
Disa kërkime sugjerojnë se komponimet që gjenden në karafil mund të ndihmojnë në trajtimin e ulçerës së stomakut. E njohur edhe si ulçera peptike, ulçera e stomakut janë plagë të dhimbshme që formohen në mukozën e stomakut ose në ezofag.