8 arsye të mira pse duhet të përfshini karafilin në dietën tuaj të përditshme

Karafili është një erëz e gjithanshme që u jep shije vakteve duke ofruar përfitime shëndetësore. Ju mund ta njihni atë si një nga përbërësit kryesorë në bukën e xhenxhefilit, në verën e zier ose si një erëz kryesore në kuzhinën indiane.

Studimet e kafshëve kanë zbuluar se përbërësit në karafil mund të kenë disa përfitime shëndetësore, duke përfshirë mbështetjen e shëndetit të mëlçisë dhe ndihmën për të stabilizuar nivelet e sheqerit në gjak.

Përmban lëndë ushqyese të rëndësishme

Karafili përmban fibra, vitamina dhe minerale, kështu që përdorimi i karafilit të plotë ose të bluar për t’i dhënë shije ushqimit tuaj mund të sigurojë disa lëndë ushqyese të rëndësishme. Një lugë çaji (rreth 2 gram) karafil të bluar përmban: 6 kalori, 1 gram karbohidrate, 1 gram fibra, 55% të vlerës ditore të manganit dhe 2% të vlerës së vitaminës K.

Përqindje e lartë e antioksidantëve

Përveç që përmban disa vitamina dhe minerale të rëndësishme, karafili është i pasur me antioksidantë, të cilët reduktojnë stresin oksidativ. Ato përmbajnë gjithashtu përbërjen eugenol, i cili është treguar se vepron si një antioksidant natyral.

Mund të ndihmojë në mbrojtjen kundër kancerit

Disa kërkime sugjerojnë se përbërësit që gjenden në karafil mund të ndihmojnë në mbrojtjen kundër kancerit. Një studim zbuloi se ekstrakti i karafilit ndihmon në ndalimin e rritjes së tumorit dhe promovon vdekjen e qelizave të kancerit. Eugenoli i gjetur në karafil është treguar gjithashtu se ka veti antikancerogjene.

Mund të vrasë bakteret

Karafili ka veti antimikrobike, që do të thotë se mund të ndihmojë në ndalimin e rritjes së baktereve. Një studim zbuloi se vaji esencial i karafilit vret tre lloje të zakonshme bakteresh, duke përfshirë Escherichia coli, një lloj bakteri që mund të shkaktojë helmim nga ushqimi. Gjithashtu, vetitë antibakteriale parandalojnë rritjen e baktereve në zgavrën e gojës.

Mund të përmirësojë shëndetin e mëlçisë

Hulumtimet tregojnë se përbërjet e dobishme në karafil mund të ndihmojnë në shëndetin e mëlçisë. Komponimi eugenol mund të jetë veçanërisht i dobishëm për mëlçinë. Një studim i kafshëve ushqeu minj me përzierje të sëmundjes së mëlçisë yndyrore që përmbajnë vaj karafil ose eugenol. Të dyja përzierjet përmirësonin funksionin e mëlçisë, reduktuan inflamacionin dhe reduktuan stresin oksidativ.

Fatkeqësisht, kërkimet mbi efektet hepatoprotektive të karafilit dhe eugjenolit tek njerëzit janë të kufizuara. Megjithatë, një studim i vogël zbuloi se marrja e suplementeve të eugenolit për një javë uli nivelet e glutathione-S-transferazës (GST), një familje enzimash të përfshira në detoksifikimin që shpesh është një shënues i sëmundjes së mëlçisë.

Mund të ndihmojë në rregullimin e sheqerit në gjak

Hulumtimet tregojnë se përbërësit e gjetur në karafil mund të ndihmojnë në mbajtjen nën kontroll të sheqerit në gjak. Një studim i kafshëve zbuloi se ekstrakti i karafilit ndihmoi në uljen e niveleve të sheqerit në gjak te minjtë diabetikë.

Mund të ndihmojë në shëndetin e kockave

Masa e ulët kockore është një gjendje që prek rreth 43 milionë njerëz të moshuar vetëm në Shtetet e Bashkuara dhe mund të çojë në zhvillimin e osteoporozës, e cila mund të rrisë rrezikun e frakturave. Studimet e kafshëve kanë treguar se disa nga përbërësit në karafil ndihmojnë në ruajtjen e masës kockore.

Mund të zvogëlojë ulcerat e stomakut

Disa kërkime sugjerojnë se komponimet që gjenden në karafil mund të ndihmojnë në trajtimin e ulçerës së stomakut. E njohur edhe si ulçera peptike, ulçera e stomakut janë plagë të dhimbshme që formohen në mukozën e stomakut ose në ezofag.

LEXO EDHE:

Back to top button