93 vite më parë ShBA u bë me himn kombëtar

93 vite më parë ShBA u bë me himn kombëtar

Më 3 mars 1931 një akt i Kongresit shpalli këngën “The Star Spangled Banner” himn kombëtar të Shteteve të Bashkuara të Amerikës (ShBA).

Kënga ishte tepër e dëgjuar për shumë dekada me radhë para se të merrte këtë status. Teksti i saj ishte shkruar nga Francis Scott Key gjatë bombardimeve britanike të kështjellës Fort McHenry në Baltimorë të shtetit Maryland, më 1812.

Autori i tekstit ishte vetë dëshmitar i bombardimeve. Mëngjesin pas sulmit, Key u frymëzua kur pa flamurin me 15 yje të valojë ende mbi fortesë.

Flamuri tregonte se fortesa nuk ishte dorëzuar dhe se ishte e gatshme të vazhdonte qëndresën. Flota britanike më pas u largua duke i dhënë kështu fund rrezikut për Baltimorën.

Fjalët e poemës së Key u kombinuan më vonë me muzikën e një kënge britanike që ishte shumë e dëgjuar në Shtetet e Bashkuara duke krijuar kështu atë që tani është himni kombëtar amerikan.

LEXO EDHE:

Back to top button