Nëse nuk keni ngrënë të gjithë ushqimin, atëherë duhet të paguani denim

Klienti ka gjithmonë të drejtë? Nëse paguaj, edhe vendos? Këto slogane nuk ia vlejnë në restorantin japonez Hachikio dhe kur të dëgjoni arsyen, mund të arrini në përfundimin se jeni në anën e tyre. Duke kuptuar se deklarata “Disa fëmijë po vdesin nga uria në Afrikë” nuk funksionon aq efektivisht në luftën kundër prishjes së ushqimit, ata vendosën të ngarkojnë të ftuarit. Domethënë, aty do të merrni një gjobë për çdo lugë oriz që keni lënë në pjatë dhe nuk mund të thoni se nuk jeni paralajmëruar për këtë.

Arsyeja qëndron në lidhjen e madhe të restorantit me peshkatarët vendas. Edhe mënyra se si e servirin ushqimin është mjaft kinematografike. Ndërsa kamarierët sjellin ushqim dhe e servirin, ata këndojnë këngë marinarësh dhe të ftuarit që i njohin u përgjigjen njëlloj. Pronari i restorantit, Hitoshi Sugita, shpjegoi se vjelja e gjobave për hedhjen e ushqimeve buron nga dëshira e të ftuarve për të ndërgjegjësuar rrezikun dhe rëndësinë e punës së peshkimit.

Detyra e tyre për të kapur peshk nuk është aspak e lehtë. Për shkak të kësaj, ne duhet të jemi të vetëdijshëm për rëndësinë e ushqimit që kemi përpara dhe të ndërgjegjësohemi për çështjen e mbeturinave ushqimore. Një nga specialitetet më të mëdha të këtij restoranti është salmon ogre në salcë soje me oriz, porcion që do ta merrni me një çmim të arsyeshëm, por më pas pritet të keni respekt dhe ta hani ashtu siç duhet.